15-09-2016

Šuković: Budvi treba jasna vizija razvoja turizma

Šuković: Budvi treba jasna vizija razvoja turizma | Radio Televizija Budva

"Za razliku od razvijenih evropskih turističkih destinacija u kojima ideja strateškog upravljanja razvojem turističke destinacije ima sve veću praktičnu primjenu, današnji rast i razvoj Budve kao turističke destinacije karakteriše nedostatak strateškog upravljanja. Naš grad nema strategiju razvoja turizma sa jasno definisanom vizijom i ciljevima razvoja. Odluke se, po pravilu, donose „ad hoc“, bez dovoljno prethodnih analiza, a vrlo često i u nedovoljno transparentnom političkom okruženju, odnosno na način koji direktno pogoduje određenim interesnim grupama.

Rezultat takve prakse vidljiv je ne samo u sve agresivnijem „trošenju“ prostora prekomjernom izgradnjom komercijalnih smještajnih objekata, nepoštovanju prostora „morskog dobra“, preopterećenosti vitalnih infrastrukturnih i komunalnih sistema u odnosu na postojeću izgrađenost turističkih objekata, „betonizaciji“ obale, kratkom trajanju sezone i nedovoljno dobrim poslovnim rezultatima preduzetničkog sektora, već i u latentno prisutnim tenzijama između tri ključne grupe učesnika destinacijskog razvoja – privatnih preduzetnika, nosioca javne vlasti i lokalnog stanovništva.

U želji da se postojeća nedovoljno transparentna, društveno neodgovorna, a time i dugoročno opasna praksa u (ne)upravljanju razvojem Budve kao turističke destinacije promijeni na bolje, Cdu želi da ukaže na potrebu planskog usmjeravanja destinacijskog razvoja željenom cilju. Ukoliko ne znamo koji nam je cilj, ne možemo znati ni koliko smo uspješni, odnosno, kako jedna izreka kaže „Ako ne znaš kuda ideš, kako ćeš znati da si stigao“?
Zato, Crnogorska demokratska unija (Cdu) smatra da je, pored promocije i organizacije manifestacija, neophodno uvođenje strateškog upravljanja razvojem turizma na nivou destinacije, čime bi se napravio kvalitativan iskorak u valorizaciji prirodnih i kulturnih resursa, u osiguranju potrebne turističke infra- i suprastrukture, kao i u podizanju kvaliteta života lokalne zajednice. U taj proces treba uključiti brojne subjekte iz javnog i privatnog sektora, kao i lokalno stanovništo, jer je njihova saradnja i usklađivanje njihovih različitih interesa preduslov efikasnog upravljanja održivim razvojem turizma.

Budva se nalazi na svojevrsnoj prekretnici: ili će se, u nedostatku planskog usmjeravanja destinacijskog razvoja, nastaviti dosadašnji razvojni trendovi, zbog čega će Budva, svojom orijentacijom na sve manje atraktivni, izrazito sezonalni „sunce i more“ turizam namijenjen najviše gostima niže platežne moći, početi da gubi korak sa zahtjevima savremene turističke tražnje, ili će se, kao rezultat uvođenja strateškog upravljanja razvojem turizma, osigurati osnovni preduslovi za održivi, konkurentni turizam i pozicioniranje Budve na turističkom tržištu kao jedinstvene i prepoznatljive turističke destinacije, koja turistima različitih interesovanja pruža nezaboravno iskustvo i autentični turistički doživljaj.

Stručni tim Cdu je spreman da, nakon preuzimanja vlasti u Budvi, donese prvi strateški plan razvoja turizma sa osmišljenom raznovrsnom ponudom destinacije koja će ispuniti očekivanja turista, što bi rezultiralo produženjem sezone, povećanjem turističke potrošnje i većom ekonomskom koristi za lokalno stanovništvo. Spasimo Budvu, obnovimo Budvu, volimo Budvu", navodi se u saopštenju Mirka Šukovića, kandidata za odbornika na izbornoj listi "Crnogorska demokratska unija: Volimo Budvu! – Dragan Purko Ivančević".