26-02-2021

Sumnjiče se za stvaranje kriminalne organizacije

Protiv 25 osoba podnijete su krivične prijave po nalogu specijanog državnog tužilaštava u predmetima "Međa" i "Mile", među kojima su glavnoosumnjičeni bivši i aktuelni predstavnici Uprave za nekretnine kao i bivši i sadašnji direktori članovi Upravnog odbora Morsko dobro. Oni se terete da su zloupotrebom položaja prisvojili državnu imovinu, saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji Specijalnog državnog tužilaštva.



Nastavak istrage nezakonitog poslovanja bivšeg direktora Uprave za nekretnine SDT je dovelo do razotkrivanja malverzacija oko prisvajanja državene imovine, a u u kojima su učestovovali bivši i sadašnji direktori Morskog dobra kao i članovi Upravnog odbora ovog javnog preduzeća.

U prvoj polovini januara SDT je otvorilo istragu protiv 16 osoba u slučaju "Mile" tokom koje je utvrđeno da su službenici Morskog dobra i Uprave za nekretnine zloupotrjebili službeni položaj. Izviđaj, a potom istraga pokrenuti su na osnovu anonimnih prijava građana, ali i krivičnih prijava identifikovanih građana.

Analizom obimne dokumentacije, istražitelji su došli do sumnje da su krimnalnu orgnizaciju osnovali Rajko Mihović i biznismen Branko Zgradić u Tivtu i Budvi još 2008.

Kao pripadnici ove kriminalne organizacije označeni su Dragan Kovačević, Ana Lakićević-Grdnić, Aleksandar Tičić, Ljubomirka Vidović, Zorica Šarenac, Predrag Jelušić, Rajko Barović, Ivan Klezić, Selim Ruselbegović, Aleksandra Ivanović-Kalezić, L.B, F.P. I J.N..

Istragom je utrvrđeno da je Morsko dobro 2002. godine zaključilo sa kompanijom "Navar" ugovor o zajedničkom osnivanju preduzeća.

Specijalna tužiteljka Lidija Mitrović je pojasnila da je SDT počelo istragu ovog posla nakon prodaje udjela u zajedničkoj kompaniji jer je prodat dio državne imnovine.

Rješenje Uprave za nekretnine u ovom slučajuje ukinuto.

"Uprava za nekrentine nije upis sa pravnog lica prebacila na državu Crnu Goru i omogućili valsniku Branku Zgradiću da garantuje tom imovinom za kredit od pola miliona eura", kazala je predstavljajući slučaj, specijalna tužiteljka Lidija Mitrović.

Tužiteljka Mitrović je kazala da su "okrivljeni T.A, V.Lj, L.B., K.I., R.S. i K.I.A. prihvatili da članovi Upravnog odbora Morsko dobro donose odluke o nagažovanju pravnih zastupnih koji će samo prividno zasupati interese Morskog dobra, da donose odluke o okončavanju sudskih postupaka putem poravnanja kojim će ssuprotnoj stranci protivzakonito priznati nepripadajuća stvarana prava na nepokretnostima na štetu državne imovine ili povlačiti tužbe i žalbe, da ne štite morsko dobro, ubiraju prihod od zakupa i sprečavaju devastaciju morske obale".

Ovo u samo neki od rezltata koje du juče na pres konferenciji predstavili čelnici Specijalnog državnog tužilaštava i Uprave policije.


Izvor: Pobjeda