08-07-2015

Surovi poslodavci: Test za trudnoću uslov za produženje ugovora

Upravi za inspekcijske poslove nije stigla nijedna pritužba povodom diskriminacije na poslu zbog roditeljskih obaveza, saopšteno je Pobjedi iz ove ustanove. Udruženje „Roditelji", međutim, nedavno je saopštilo da se njima za pravnu pomoć i savjet zbog ovog problema javilo više od 1.000 majki i očeva.

Surovi poslodavci: Test za trudnoću uslov za produženje ugovora | Radio Televizija Budva

"Nije bilo takvih slučajeva", kratko su odgovorili iz Uprave za inspekcijske poslove.

Iz Udruženja „Roditelji" smatraju da žrtve diskriminacije strahuju da prijave nadležnim nevolje sa kojima se suočavaju na poslu samo zato jer nemaju povjerenja u institucije sistema.

Udruženju su se mahom javljale žene žaleći se da su odmah po isteku ugovora o radu, a po povratku sa porodiljskog odsustva, dobijale otkaze. Bojana, koja je željela da ostane anonimna, ispričala je Pobjedi kako je ostala bez posla nakon što se vratila sa porodiljskog bolovanja.

"Poslodavac se nije lijepo ophodio prema nama. Kod njega smo primali dio plate ilegalno ,,na ruke“, a ostatak je bio uplaćivan preko banke. Kada sam pošla na porodiljsko primala sam samo taj dio preko banke. Htjela sam da ga tužim kad sam ostala bez posla, ali sam shvatila da nema svrhe", kazala je Bojana.

Bila je zaposlena po ugovoru na određeno vrijeme i kada je ugovor istekao poslodavac joj je saopštio da za njenim angažmanom više nema potrebe.

I Podgoričanka Marija je osjetila diskriminaciju dok je radila na jednoj benzinskoj pumpi. Poslodavac im je, kako je kazala, ugovore produžavao svakih šest mjeseci, ali samo ako bi prošle test za trudnoću.

"Testove je kupovao on i svaki je bio obilježen posebno kako ga ne bi možda prevarile i predale mu svoj test. Rezultati testa su odlučivali da li će da nas zadrži na poslu ili ne", priča Marija.

Za razliku od inspekcije, na adresu Unije slobodnih sindikata svakodnevno stižu žalbe porodilja, odnosno trudnica zbog diskriminacije na poslu.

Koordinatorka sekcije žena pri USS Lidija Pejović kaže da su zabrinjavajući podaci Udruženja ,,Roditelji“ i da bi nadležni trebalo da reaguju.

Sindikat svakodnevno dobije tri ili četiri prijave zbog navodnog kršenja prava na poslu, ali se one ne odnose samo na trudnice.

Pejović objašnjava da Unija slobodnih sindikata ženama obezbjeđuje advokata ako žele da zbog diskriminacije protiv poslodavca pokrenu sudski spor.

"Malo je takvih slučajeva. Naše žene su isprepadane. Prihvataju situaciju kakva jeste. Sudski postupci traju dosta dugo, a rezultati su neizvjesni. Kada se poslije sudske odluke vrati kod istog poslodavca tu nema spasa, jer nakon toga nastupi mobing", kaže Pejović.

Ona se prisjeća jedne žene koja je imala ugovor na pola godine, ali joj je zbog trudnoće poslije trećeg mjeseca uručen otkaz. Zena je, kako kaže Pejović, dobila spor, ali je po isteku ugovora ostala bez posla.