10-07-2020

Svaka peta njemačka kompanija strahuje od propasti

Svaka peta njemačka firma ne isključuje mogućnost propasti zbog posljedica udara koronavirusa na ekonomiju, saopšteno je iz Ifo instituta.


Berlin, Foto: Pixabay

"Mogli bismo vidjeti talas insolventnosti u narednim mjesecima u Njemačkoj”, upozorio je istraživač Ifo instituta, Stefan Sauer u osvrtu na izjavu njemačkih kompanija Institutu u junu ove godine o tome kako će se koronavirus odraziti na njihovo poslovanje", prenosi SEEbiz.

Ifo je, između ostalih, utvrdio da najveći strah od gašenja biznisa među njemačkim kompanijama postoji u sektoru usluga, u kojem 27 odsto preduzetnika ocjenjuje kako im je dalje poslovanje pod velikim znakom pitanja.

Unutar sektora usluga, najnesigurniji su u pogledu daljeg poslovanja turoperatori, 85 odsto anketiranih, hoteli, 76 odsto i restorani, među kojima 67 odsto preduzetnika ne isključuje mogućnost zatvaranja.

Institut posebnu pažnju poklanja izjavama industrijalaca, dajući podatak da više od polovine preduzetnika u metalnoj industriji neizvjesnim ocjenjuje svoj dalji opstanak na tržištu.

U izvještaju Ifo-a upozorava se da visoka neizvjesnost vlada i u tekstilnoj gdje 38 odsto preduzetnika ne isključuje mogućnost propasti, industriji papira 28 odsto, i industriji kože 27 odsto, dok dodatnu zabrinutost izaziva nesigurnost automobilske industrije i njihovih dobavljača među kojima 26 odsto preduzetnika drži dalje poslovanje pod znakom pitanja.

Nešto manja nesigurnost među njemačkim ekonomijama vlada u sektoru trgovine, 21 odsto anketiranih firmi strahuje od gašenja, dok je najmanji strah od posljedica koronavirusa na ekonomiju u građevinskom sektoru, gdje svega dva odsto preduzetnika upitnim drži dalje poslovanje.

Ifo ukazuje i na visoku neizvjesnost koja vlada u kreativnim i industrijama zabave, gdje 55 odsto firmi i samostalnih umjetnika i profesionalaca otvorenom ostavlja mogućnost zatvaranja zbog koronavirusa.


Izvor: MINA Business