16-01-2023

Svaki novčić ubačen u Fontanu “di Trevi” odlazi u dobrotvorne svrhe

Ko nije bacio novčić “za sreću” u slavnu rimsku Fontanu "di Trevi", propustio je da napravi jedan od najpopularnijih turističkih gestova. Zapravo, kao da nije ni bio u Rimu.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Svi vjerovatno znate za taj tradicionalni turistički čin. Osim što se lijepa Fontana "di Trevi" mora doživjeti izbliza kao mramorno čudo dovršeno 1762. godine sa potpisom vajar i arhitekte Nikole Salvija, takođe, u blizini nje morate poželjeti nešto lijepo i tako osigurati sebi povratak u Vječni grad Rim.

Ova tradicija utemeljena je na filmu iz 1954. godine "Three coins in the fountain", a redovno se pojavljuje u svim kasnijim kultnim filmovima kao što su "Praznik u Rimu", "La dolce vita", "Scarlet and the black". Na površinom malom trgu "Piazza di Trevi" dnevno pristiže na hiljade turista koji poštuju tradiciju bacanja novčića preko leđa.

Ona svakom turisti nalaže da se nasloni leđima na fontanu te desnom rukom preko lijevog ramena baci novčić pri čemu se ne smije okrenuti dok ne začuje zvuk pada novčića u vodu. Tek tada ima šanse da se vrati u Rim, piše Gracija.

Ali ti novčići svakodnevno se prikupljaju na kraju dana i nekome zaista donose sreću.

Kažu da se godišnje prikupi čak više od milion eura, a ako ste se pitali šta se dešava sa tim silnim parama, budite mirni jer odlazi u dobre svrhe. Naime, Caritas, dobrotvorna organizacija kojom upravlja Katolička crkva, dobija ovu golemu dobit kojom finansira narodne kuhinje, skloništa za beskućnike, besplatne supermarkete i druge projekte.

Takođe, troši novac na komplekse na periferiji Rima gdje se nalaze starački dom, kuhinja i stomatološka ordinacija za građane koji žive u siromaštvu.


(Dnevni avaz)