06-07-2022

Sve spremno, samo da neko presiječe vrpcu

Pitanje je dana kada će biti otvoren prvi crnogorski auto-put. Radnici Monteputa, CRBS-a i brojni izvođači, kažu rade danonoćno kako bezbjednost putnika ni u jednom momentu ne bi bila dovedena u pitanje. Put je pokriven sa više od 600 kamera, a sva dešavanja pratiće zaposleni u Komandnom centru. Sve će kontrolisati i policija, a pripravni će biti i vatrogasci.

Sve spremno, samo da neko presiječe vrpcu | Radio Televizija Budva

Foto: PrintScreen

Četrdeset jedan kilometar auto-puta, skoro milijardu eura, sedam godina gradnje u mandatima četiri Vlade. Pet puta odlaganje završetka radova. No, najave kažu da smo nikad bliži kraju. Ostala su samo završna ispitivanja i uređivanje terena.

U Monteputu uvjeravaju da je pitanje dana kada će auto-putem proći prvi vozači.

"Ja mogu reći da će to biti vrlo brzo. Ne mogu reći tačan datum, ali narednih dana će biti, i kao što smo i najavljivali ranije da će se ove turističke sezone gosti koji dolaze u Crnu Goru voziti auto-putem. Mi maltene radimo 24 sata", kaže Andrej Mihailović iz Monteputa.

Sve kako bi vozači na auto-putu bili bezbjedni. Pomoći će video nadzor, a sva dešavanja 24 sata dnevno pratiće tim ljudi iz Komandnog centra koji se nalazi na Pelevom Brijegu, na oko 19 kilometara od uključenja iz pravca Podgorice.

"Video nadzor na auto-putu se sastoji od preko 500, 650 kamera. Što u tunelima, što pokretnih. Komandni centar je zadužen znači da sve to što se nalazi na auto-putu dođe do Centra i da se odatle komanduje svim tim uređajima i opremom na putu", ističe Mihailović.

I ne samo to.

"Iza nas se nalazi Vatrogasni dom. Tu ćemo imati vatrogasnu službu zaštite i spasavanja. Sa dva najsavremenija kamiona za gašenje požara. Pored ta dva kamiona u narednih nekoliko dana dobićemo i dva manja vozila. Imamo službu zimskog i ljetnjeg održavanja, u toku je nabavka 10 snjegočistača. U zgradi Komandnog mosta će biti i stanica policije. Odredili su tim policije koji će takođe 24 sata biti na auto-putu", objašnjava Mihailović.

Prvi auto-put, nazvan projektom vijeka, obilaziće i putari, koji će učiniti sve da vožnja bude što prijatnija. Ostalo je još da neko i zvanično presiječe vrpcu.