29-05-2018

Sve vrste goriva skuplje do sedam centi

Sve vrste goriva u Crnoj Gori od danasu su skuplje od tri do sedam centi, saopšteno je agenciji Mina-business iz Ministarstva ekonomije.

Sve vrste goriva skuplje do sedam centi | Radio Televizija Budva

Litar eurosupera 95 i 98 poskupio je četiri centa na 1,41 EUR, odnosno tri centa na 1,44 EUR.

Cijena eurodizela u naredne dvije sedmice je veća sedam centi i iznosi 1,3 EUR, dok je lož ulje za veleprodaju poskupilo šest centi na 1,26 EUR.

Posljednje promjene cijena goriva bile su 15. maja, kada su eurosuper 95 i 98 poskupili po šest centi.

Iz Ministarstva su kazali da je promjenu cijena naftnih derivata u Crnoj Gori uzrokovao isključivo rast vrijednosti naftnih derivata na svjetskoj berzi, kao i jačanje dolara u odnosu na euro.

“To kao posljedicu ima izuzetnu nestabilnost međunarodnog tržišta naftnih derivata, što dominantno utiče na promjenu cijena goriva u Crnoj Gori i čitavom region”, navodi se u saopštenju.

Uporedni podaci pokazuju da su u posljednjih deset godina najveće cijene naftnih derivata u Crnoj Gori bile 2012, kada je BMB 98 koštao 1,54 EUR, BMB 95 1,5 EUR, a eurodizel 1,38 EUR.

“Vlada će nastaviti da prati kretanja na međunarodnom tržištu i, ukoliko ona budu prijetila da ugroze crnogorsku privredu i građane, preduzeće potrebne mjere u cilju njihove zaštite”, rekli su iz Ministarstva.

Vlada je, kako se dodaje, više puta, tokom 2011. i 2012. godine, djelovala antiinflatorno, kada je smanjila vrijednost akciza i donijela odluku o povraćaja dijela plaćene akcize na eurodizel koji se koristi u industrijske i komercijalne svrhe, kao i mineralna ulja koja se upotrebljavaju za pogon poljoprivredne i šumske mehanizacije.

“Uvozna cijena po litru, odnosno vrijednost naftnih derivata na svjetskoj berzi, kao i odnos eura prema dolaru, dominantno definišu nabavnu cijenu naftnih derivata”, kazali su iz Ministarstva.

Prema Uredbi o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, prilikom obračuna uzima se u obzir prosječna vrijednost naftnih derivata u obračunskom periodu.

“To znači da nabavna vrijednost naftnih derivata u obračunskom periodu određuje nivo korekcije. Od daljeg kretanja cijena naftnih derivata na Platt's kotacijama zavisiće da li će doći do povećanja ili pada cijena u Crnoj Gori”, dodaje se u saopštenju.

Prema odredbama Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, naredni obračun će se obaviti 11. juna, a eventualno izmijenjene vrijednosti naftnih derivata važiće od 12. juna.