11-06-2024

Sveti Stefan četvrtu godinu ne prima goste; Kažanegra: Značajan kulturni resurs propada

Grupa građana okupljena oko inicijative za vračanje Svetog Stefan u potpuno državno vlasništvo pokrenula je peticiju za otvaranje grad hotela koji već četiri godine ne prima goste. Član inicijativnog odbora Inicijative Blažo Kažanegra ističe da je odziv vrlo dobar, a on line peticiju je do sada potpisalo nekoliko stotina građana.


Foto: Portal RTV Budva/ Danijela Benić

Grad hotel Sveti Stefan već četvrtu godinu ne prima goste, a mještani okupljeni oko Inicijative za vraćanje turističkog simbola Budvanske rivijere u potpuno državno vlasništvo nedavno su pokrenuli peticiju uz očekivanje da će se situacija konačno promjeniti.

Jedan od pokretača peticije je i član inicijativnog odbora Inicijative Blažo Kažanegra koji je za Polis kazao da je procenat prihvatljivosti peticije veoma visok i da će, kako je naveo na kraju biti oko 95 odsto. Ukazujući da evropske države, ali i zemlje iz našeg okruženja na bolji način brinu o kulturnom naslijeđu, on je poručio da Sveti Stefan kao značajan kulturni resurs propada.

"Kod nas se desilo sasvim suprotno. Jednostavno imamo biser i svaki dan na njega možemo da zarađujemo da imamo ogromne prihode na svakodnevnom nivou i da čitava zajednica ima korist od toga, međutim desilo se to što se desilo i niko nema koristi", naglasio je Kažanegra.


Kažanegra/Foto:printscreen

Kao kulturno dobro sagrađeno prije skoro šest vjekova Sveti Stefan kako napominje Kažanegra mora da ima kulturno istorijsku komponentu.

"Jednostavno da bude koncipiran tako kao kulturno dobro i da se jedostavno uredi, pored toga što je grad hotel da ima i kulturnu komponentu i da bude mjesto u kojem će se promovisati kulturna istorija ne samo Paštrovića nego i šireg regiona", naveo je.

Kažanegra je ocjenio da arbitražni postupak koji se u Londonu vodi između zakupca i države usporava otvaranje Svetog Stefana.

"Vjerovatno on dosta koči, svako se boji da preduzme neki korak iz straha kako će to da ima posljedica na arbitražni proces. Ono što je bitno, a to se traži u peticiji da se predlaže da se Sveti Stefan otvori i ako nije moguće da se postigne dogovor sa investitorm, zakupcem onda se jednostavno predlaže da se raskine ugovor. I Mjesna zajednica je to ranije zahtijevala. Da se ugovor raskine naravno ukoliko postoji osnova za to, mnogi ljudi smatraju da postoji osnov za to", kazao je Kažanegra.

Da bi Sveti Stefan mogao biti otvoren nagoviješteno je krajem maja kada je, kako su prenijele Vijesti kompanija Adriatic properties, kao zakupac prihvatila ponudu Vlade da se arbitraža u Londonu zamrzne tokom ljetnje turističke sezone. U međuvremenu ministar ekonomskog razvoja i turizma Nik Đeljošaj poručio je da će predložiti raskid ugovora ukoliko Sveti Stefan ne bude otvoren. Zakupac i lokalno stanovništvo na suprotan način percipiraju visoki turizam, što je pored arbitraže koja je u toku jedan od izazova na duže staze.

Svakako iz svega navedenog da se zaključiti da je neophodan novi dogovor o grad hotelu koji je uz Dubrovnik bio jedan od simbola turizma bivše Jugoslavije.