10-06-2021

Svjetska banka povećala prognoze rasta za Crnu Goru: BDP ove godine raste 7,1%, naredne još 4,5%

Svjetska banka je u novim projekcijama rasta svjetske ekonomije povećala prognoze oporavka crnogorskog bruto domaćeg proizvoda, u odnosu na prognoze iz januara.

Svjetska banka povećala prognoze rasta za Crnu Goru: BDP ove godine raste 7,1%, naredne još 4,5% | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Naime, u novom izvještaju, Svjetska banka prognozira da će crnogorska ekonomija ove godine porasti 7,1%, što je najveća stopa rasta u regionu Centralne Evrope i Azije (grupe od 23 zemlje), nakon strmoglavog pada od preko 15% prošle godine. Nova prognoza je za cijeli jedan odsto veća u odnosu na prognoze iz januara.

Naredne, 2022. godine, crnogorska ekonomija će ojačati dodatnih 4,5%, što je 0,6 procentnih poena više nego što su to govorile prognoze u januaru, pokazuje izvještaj dostavljen portalu Investitor.

U izvještaju se navodi da aktivnosti u ekonomija zavisnim od turizma, posebno Albanije i Crne Gore, i dalje ometaju ograničenja u međunarodnim putovanjima.

Poređujući se sa zemljama regiona, Crna Gora će, prema ovim prognozama, imati intenzivniji oporavak u odnosu na Srbiju, kojoj Svjetska banka prognozira ekonomski rast od 5%, Hrvatske sa 5,5%, BiH 2,2%, Sjeverne Makedonije 3,6%, Albanije 4,4% i Kosova sa rastom od 4%.

Izvor: investitor.me