23-10-2021

Svjetska banka: Snažan oporavak crnogorske ekonomije, na krilima turizma

Crnogorska ekonomija će se u ovoj godini, podstaknuta brzim oporavkom turizma, snažno oporaviti uz rast od 10,8 odsto, saopštila je Svjetska banka u novom izvještaju.

Svjetska banka: Snažan oporavak crnogorske ekonomije, na krilima turizma | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

U pitanju je najveća stopa ekonomskog rasta u odnosu na šest zemalja Zapadnog Balkana.

U redovnom ekonomskom izvještaju Svjetske banke za Zapadni Balkan pod naslovom “Zeleni oporavak” navodi se da je izuzetno dobra glavna ljetnja turistička sezona podržala oporavak prihoda od turizma, koji će vjerovatno dostići blizu 75 odsto nivoa od 2019. godine.

„Oporavak ekonomske aktivnosti povećao je državne prihode, koji su zajedno sa pažljivim fiskalnim upravljanjem doveli do smanjenja fiskalnog deficita sa 11 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prošloj godini na procijenjenih četiri odsto u ovoj“, navodi se u saopštenju.

SB upozorava, međutim, da će održavanje “fiskalne razboritosti” u narednom srednjoročnom periodu biti kritično, s obzirom na neizvjesnosti.

Oporavak nije ni pokrenuo tržište rada, zbog čega je nezaposlenost u Crnoj Gori, a što ograničava brzinu ponovnog smanjenja siromaštva. Prema podacima SB, siromaštvo će se polako smanjivati ove godine, ali će ostati na većem nivou nego 2019.

Izvor: investitor