01-04-2020

Svjetski dan borbe protiv alkoholizma

Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv alkoholizma.


Foto: Ilustracija/RTVE

Sama činjenica da neko uzima alkoholna pića povremeno i odmereno ne podleže terminu alkoholizma.

Prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije alkoholizam je uživanje alkokohola, stvaranje postepene zavisnosti kod čovjeka uz štetne posljedice po njegovo duševno i tjelesno zdravlje.

Zivimo u teškom vremenu, gde su ljudi skloni opuštanju uz koju “čašicu”, što je pogrešno jer alkohol nije i ne može nikome biti oslonac! Uz porodicu, prijatelje, smijeh, posao, druženje, sve teškoće lakše prebrodimo. Alkoholizam nam sve ovo uništava, a teškoće zapravo ni ne spriječava, ni ne rješava nego ih, naprotiv, povećava.

Upravo je prvi i alarmantni znak rane faze bolesti kada osoba postane svjesna direktne veze između pijanstava i “olakšanja”.

Posebno zabrinjava sve veći broj mladih koji konzumiraju alkohol neumjereno, neodgovorno a nekada čak i zarad dokazivanja da su odrasli. Nasuprot njihovom vjerovanju da se utisak zrelosti dokazuje na taj način, omladinu je potrebno edukovati o posljedicama ovakvog ubijeđenja i učiti ih kako da zapravo budu “odrasli”.

Alkoholizam je bolest i pojedinca i njegove porodice. Simptomi alkoholizma su takvi da neminovno pogađaju i članove porodice alkoholičara i zadaju teške muke. Tako je i prilikom lečenja potrebna velika podrška i staloženost porodice.

Alkoholizam se razvija u fazama. Pomenuli smo prvu fazu ( veza piće-olakašanje ) koja koja je inicijalni alarm, a kritična faza je gubitak kontrole nad pićem, kada nam i najmanja količina konzumiranja alkohola stvara želju za uzimanjem narednog (još kojeg) pića.

Kao osjećaj bijega od realnosti ili potpuno predavanje “slatkom” poroku alkoholizam kod bolesne osobe postaje najveće intresovanje, zanemarujući obaveze, odgovornosti i dotadašnji način zivota.

Ukoliko tada, prije svega uz podršku porodice, alkoholičar ne riješi da počne sa liječenjem, nastupa najgora i hronična faza.

Liječenje od alkoholizma je kompleksno. Pored lijekova neophodna je psihoterapija kao i porodična terapija. Neki uspiju sami da se izbore jer se “podsjete” sistema vrijednosti i ubjeđenja za koja žive, u nekima porodica uspe da sprovede “kritiku” koja urodi plodom ali, kod najtežih oblika liječenju je potrebno pristupiti ozbiljnije.

Danas je Svjetski dan borbe protiv alkoholizma. Ukoliko konzumirate alkohol budite u tome umjereni jer tako čuvate i štitite i sebe i svoju prodicu.


















Izvor: Vitalon