29-07-2020

Svjetski turizam zbog pandemije zabilježio gubitak od 320 milijardi dolara

Svjetska turistička organizacija objavila je podatke prema kojima su gubici nastali zbog pandemije koronavirusa tri puta veći od gubitaka iz svjetske ekonomske krize 2009. godine. Međunarodni turizam je zbog pandemije zabilježio gubitak od 320 milijardi dolara i pad od trista miliona turista.


Ilustracija, Foto: Freeimages.com

U posljednjem izdanju Svjetskog turističkog barometra koji izdaje Svjetska turistička organizacija objavljeno je da je ograničenje kretanja koje je uvedeno kao odgovor na pandemiju dovelo do pada broja turista u maju za 98 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Takođe se bilježi pad od trista miliona turista i gubitak od 320 milijardi dolara, što je tri puta više u odnosu na gubitak koji je izazvala svjetska ekonomska kriza 2009. godine.

Generalni sekretar Svjetske turističke ogranizacije Zurab Pololikašvili je rekao da najnoviji podaci pokazuju koliko je važno što prije pokrenuti turizam na najbezbjedniji mogući način.

"Dramatični pad međunarodnog turizma dovodi u rizik da milioni ljudi ostanu bez sredstava za život, uključujući i one u zemljama u razvoju. Vlade u svim djelovima svijeta imaju dvostruku odgovornost – da im javno zdravlje bude prioritet, ali i da zaštite radna mjesta", rekao je Pololikašvili.

Istovremeno, Svjetska turistička organizacija bilježi znake postepene i oprezne promjene u trendu, koja se najviše primjećuje na sjevernoj hemisferi, zbog otvaranja granica između zemalja članica Evropske unije 1. jula.


Izvor: RTS