17-05-2022

Svjetsko čudo: Semiramidini Viseći vrtovi u Vavilonu

Viseći vrtovi Vavilona su jedno od sedam svjetskih čuda antike. Oni su i dan dans obavijeni velom tajne. Da li su bili izgrađeni u Vavilonu ili Ninivi, kada su bili izgrađeni, ko i za koga su bili izgrađeni… Jedno je sigurno, a to je da su Viseći vrtovi nekada davno postojali!

Svjetsko čudo: Semiramidini Viseći vrtovi u Vavilonu | Radio Televizija Budva

Foto: printscreen

Kralj Nabukodonosora II je živio od 604. do 562. pre nove ere i najverovatnije je da je on naložio da se izgrade Viseći vrtovi. Viseći vrtovi su bili posvećeni njegovoj ženi Amitis. Amitis je bila princeza iz Medijske monarhije (današnji Iran) i udala se za Nabukodonosora da bi se učvrsti vavilonsko medijski savez. Ona je žudjela sa svojom domovinom gde je priroda i klima po sve drugačija od vavilonske, pa je Nabukodonosor naredio da se izgrade Viseći vrtovi da bi se princeza osjećala kao kod kuće.

Drevni istorijski izvori

Nabukodonosor je izdao naređenje da se u blizini njegove palate sagrade izvišenja od kamena i cigle, da im se da oblik brda i na njima posadi raznovrsno drveće. Po želji njegove žene koja je bila porijeklom iz Medije, napravio je jedan od vrtova sa krajolikom uobičajenim za domovinu njegove žene.

Ovako jevrejski pisac i istoričar Josip Flavije opisuje te vrtove (imajte na umu da je on živio od 37. do 100. nove ere). Čitajući njegove tekstove bez sumnje se zaključuje to su to Semiramidini Viseći vrtovi u Vavilonu. Drevni istoričari opisuju Semiramidu kao ženu obdarenu božanskim moćima. Ali ovdje opet imamo problem, Semiramida nije bila Nabukodonosorova žena. Ona je više mitološka kraljica ali da se čak i njeno postojanje uzme kao istorijski tačno ona je živjela oko 800 godine prije nove ere. Ako je Nabukodonosor napravio to za nju kada je bila oko 200 godina stara.


Fotop: printscreen

Arheološka istraživanja

O tome da je vilonski kralj sagradio te vrtove skoro da više nema sumnje. Godine 1899. njemački arholog Robert Koldvej započeo je iskopavanja Vavilona. U sjeveroistočnom dijelu južne kule našao je građevinu sa terasama i dubokim bunarma. Ovo otkriće se poklapalo sa antičkim istorijskim izvorima. Koldvej je bio siguran da je našao Viseće vrtove i to uverenje do danas nije ozbiljno opovrgnuto.

Šta su Viseći vrtovi

Svakako da se ovdje ne radi o nekim “obešenim”, visećim vrtovima. Takav naziv se zasniva na grešci prilikom prevoda latinske riječi “pensilis” što doduše i znači to ali takođe može da znači i balkon, terasa. Vrtovi Vavilona su u suštini vjerovatno prva botanička bašta na svijetu. To je bila građevina od cigli i kamena stepenastog oblika i na tim terasama su gajili raznovrsne biljke. Kako su navodnjavali ovu prilično visoku zgradu je i dalje neriješena misterija.

Kada su Viseći vrtovi srušeni

Pa ne zna se tačno. Ali kada je Aleksandar veliki osvojio Vavilon oni već nisu postojali ali su se dvadeset godina poslije toga našle na spisku sedam svjetskih čuda antičkog svijeta.

Izvor: www.svetputovanja.info