06-10-2020

SZO: Pandemija ugrožava mentalno zdravlje ljudi

Rad službi za pomoć mentalno oboljelima ugrožen je svuda u svijetu zbog pandemije koronavirusa, i očekuje se da će zaraza dodatno ugroziti psihičko zdravlje ljudi, saopšteno je iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

SZO: Pandemija ugrožava mentalno zdravlje ljudi | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pixabay

Prema podacima SZO, službe za pomoć mentalno ugroženima rade punim kapacitetom u samo sedam odsto od 134 anketrane države, dok se u čak 93 odsto anketiranih zemalja javljaju različiti problemi koji ometaju redovan rad psihijatrijskih ustanova, prenosi Rojters.

Dodatna sredstva za ustanove za mentalno zdravlje obezbijeđena su u svega 17 odsto od 134 anketirane zemlje, sa ciljem da se odgovori na povećani broj slučajeva mentalnih poremećaja tokom pandemije.

Na osnovu preliminarnih informacija, očekuje se da će doći do povećanja broja osoba sa mentalnim ili neurološkim poremećajima i onih koji zloupotrebljavaju narkotike, a kojima će biti potrebna stručna pomoć.

„Na ovaj problem bolje će odgovoriti bogatije zemlje, ali naš zadatak je da omogućimo stručnu pomoć svakome u slučaju potrebe", upozorila je direktorka direkcije za mentalno zdravlje SZO, Devora Kastel.


(MINA News)