08-07-2021

SZO upozorila države da oprezno ukidaju mjere

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za vanredne situacije, Majkl Rajan, pozvao je države da budu vrlo oprezne pri ublažavanju mjera uvedenih zbog COVID-19, kako ne bi poništile ono što su postigle.

SZO upozorila države da oprezno ukidaju mjere | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: freepik

On je rekao da svaka država mora da odluči za sebe, ali i da pojedinci, uključujući one koji nijesu vakcinisani, moraju preuzeti odgovornost da zaštite sebe i druge kako bi se zaustavio pritisak na bolnice zbog potencijalnog novog talasa zaraze.

Rajan je ukazao na “vrlo opasnu pretpostavku“ da su u Evropi sada svi zaštićeni i da se svijet vraća u normal, prenosi Al Jazeera Balkans.

On je naveo da vjeruje da su britanski naučnici veoma svjesni prijetnje koju predstavljaju novi sojevi, posebno delta varijanta, i da su oni za oprezno ukidanje mjera.

SZO je poručila državama, među njima i Sjedinjenim Američkim Državama i Švajcarskoj, da umjesto da vakcinišu djecu uzrasta između 12 i 15 godina, kroz COVAX inicijativu doniraju doze vakcina siromašnim državama.

Ekspert SZO za vakcine An Lindstrand upozorila je da nijesu djeca ta koji najviše pate zbog COVID 19, nego odrasli i visokorizične grupe.



Mina