22-09-2021

Tehnologija 5G može pomoći da društvo bude uređenije i standard bolji

Tehnologija 5G može pomoći da društvo bude uređenije i standard bolji, a za njenu punu primjenu potrebna je pomoć države i regulatora, saopštio je direktor Sektora tehnike i informacionih tehnologija u Hrvatskom Telekomu, Boris Drilo.

Tehnologija 5G može pomoći da društvo bude uređenije i standard bolji | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

On je na panel diskusiji 5G u Crnoj Gori: zašto su milisekunde važne?, koju je ove sedmice organizovao Crnogorski Telekom, kazao da je, nakon godinu primjene u Hrvatskoj, sa 5G signalom pokriveno dva miliona stanovnik.

„Postepeno smo širili pokrivanje, a prvo smo počeli od najvećih hrvatskih gradova. Po pitanju 5G tehnologije potrebno je zauzeti realističan pristup. 5G neće riješiti sve probleme čovječanstva, ali sa tom tehnologijom treba početi raditi. Sve super stvari o kojima se priča u okviru 5G neće doći preko noći i postojaće određeni broj koraka da dođemo do zrele faze 5G-a“, poručio je Drilo.

On je, kako je saopšteno iz Telekoma, naveo da 5G i novi spektar donosi veći kapacitet mreže, što vodi prema većim brzinama.

„Mi zapravo sada kombinujemo 5G i 4G resurse. 5G neće biti samostalna tehnologija i ona će još određeno vrijeme koegzistirati sa 4G tehnologijama“, dodao je Drilo.

On smatra da je jedan od većih izazova ulaganje, jer uvođenje 5G mreža nije jeftino već, kako je kazao, vrlo finansijski zahtjevno.

„Jako je važno stvoriti podsticajno okruženje da se 5G implementira. Važno je da u tome maksimalno učestvuju država i regulator, a sa strane operatora je važno da se proba djelovati u smjeru razvoja ekosistema. Operatori su vrlo važni, jer u rukama imaju tehnologiju, ali bez pomoći regulatora i države neće se puno dogoditi“, poručio je Drilo.

On je naveo da je Južna Koreja država koja ima najveću gustinu baznih stanica na svijetu, a to je zemlja gdje u posljednjih 20 godina postoji pad incidencije obolijevanja od malignih bolesti.

„Što je država sređenija i ekonomski prosperitetnija, to je kvalitet života bolji i ljudi su srećniji. Ono što šteti ljudima je nizak standard i neuređeno društvo, a nijesu sigurno 5G mreže. One mogu pomoći da društvo bude uređenije i standard bolji. I to je narativ koji svi treba da slijedimo“, zaključio je Drilo.

Cijela panel diskusija može se pogledati na linku https://www.youtube.com/watch?v=1FScWCYylpw