14-06-2022

Teniski turniri u Budvi ispunili sva očekivanja, nastavak planiran za septembar

Nakon dugogodišnje pauze građani i posjetioci Budve u proteklih petnaestak dana imali su priliku da uživaju u profesionalnim teniskim mečevima na terenima na Slovenskoj plaži. Fjučers turniri “Budva Open I” i “Budva Open II” ispunili su očekivanja kako čelnika Teniskog saveza Crne Gore, tako i lokalne samouprave. U planu je nastavak saradnje u cilju ekspanzije ovog spota, ali i brendiranja metropole turizma kao teniske destinacije.


Svečana ceremonija nakon drugog finala, Foto: portal RTV Budva/M.S.

Sumirajući utiske nakon nedjeljnog finala u singlu, predsjednik Teniskog saveza Dimitrije Rašović čestitao je organizatorima istakavši da je su turniri bili upriličeni na najvišem mogućem nivou.

“Činjenica je da je napravljena jedna pauza u organizaciji turnira u Budvi i nije dobro što se to desilo. Ipak je Budva grad sporta i turistička prijestonica Crne Gore,a teniski sport je sastavni dio turizma. Mi smo sa šest fjučersa koji su organizovani u našoj zemlji napravili velike pomake i na sportskom i na turističkom planu. Naravno, to ne bi moglo da se uradi tako dobro da nije bilo podrške Opštine Budva koja je dala veliki doprinos. Već smo razgovarali o budućoj saradnji, što znači da ćemo, ako se stvore svi uslovi, u septembru nastaviti sa organizacijom ovakvih turnira, možda i sa većim nagradnim fondom”, naglasio je on.


Rašović, Foto: portal RTV Budva/M.S.

U lokalnoj samoupravi utisci su takođe pozitivni, a načelnika Službe predsjednika Opštine Budva Nikolu Jovanovića raduje što se tenis na velika vrata vraća u naš grad. Prema njegovim riječima, nakon što je najbolji igrač svijeta Novak Đoković, koji je počasni građanin Budve, boravio u našem gradu, dva fjučers turnira su nastavak popularizacije “bijelog sporta”.


Jovanović, Foto: portal RTV Budva/M.S.

“Smatramo da Budva kao metropola turizma, ne samo Crne Gore već i Mediterana, zaslužuje da bude domaćin “bijelog sporta”. U narednom periodu ćemo posebnu pažnju posvetiti upravo ogranizaciji sličnih turnira, ne samo u tenisu, već i u drugim sportovima. Nama je cilj da Budva zaista pored turizma bude i grad sporta i da na taj način imamo ne samo produženje turističke sezone, već i produkovanje određenih sportskih koletktiva i talenata. Smatramo da smo kao narod multitalentovani i da možemo mnogo toga sportu da ponudimo. Opština je sa zadovoljstvom podržala organizaciju internacionalnih turnira, a nadamo se da ćemo uskoro imati nastavak onog što smo započeli”, kazao je Jovanović.


Hejman - Venger, finale turnira “Budva Open II”, Foto: portal RTV Budva/M.S.

Kada su planirani projekti u pitanju, radi se na organizaciji još dva fjučersa u septembru. Korak naprijed bio bi čelendžer. Dva takva turnira u Budvi organizovana su krajem devedesetih, a septembra 1998. učestvovao je i češki teniser Radek Štepanek, koji je kasnije bio osmi igrač svijeta.

Postoje i procjene da bi Budva u budućnosti mogla biti domaćin jačih ATP takmičenja, po ugledu na Otvoreno prvenstvo Hrvatske koje se održava u Umagu.

Poseban doprinos djece volontera

Na terenima na Slovenskoj plaži bilo je lijepo vidjeti i djecu iz Teniskog kluba “Budva Rivijera”. Volonteri su pažljivo pratili svaki meč, a u finalnim duelima sakupljali su loptice, dodavali ih igračima i činili sve da se takmičari osjećaju prijatno. Među njima su bile i dvanaestogodišnje djevojčice Eva Gracun i Sara Jovanović.


Djeca volonteri, Foto: portal RTV Budva/M.S.

“Bio je super turnir, mnogo mi se svidjelo. Imala sam priliku da vidim kako to izgleda na profesionalnom nivou. Treniram tenis već četiri godine, do sada se nisam takmičila, a nadam se da ću imati priliku u narednom periodu”, istakla je Gracun.

“Lijepo iskustvo za nas, iako je bilo donekle teško zbog vrućina i puno trčanja. Vidjeli smo prvi put kako se to stvarno dešava na terenu”, kazala je Jovanović.

Dvosturko slavlje za Vengera, Hejmanu pripalo drugo finale

Turniri “Budva Open I” i “Budva Open II” okupili su tenisere koji su se nadmetali u muškom singlu i dublu. Najviše razloga za slavlje imao je Švajcarac Damijen Venger koji je osvojio prvi fjučers, pošto je u finalu maksimalnim rezultatom pobijedio Simona Entonija Ivanova iz Bugarske.

Imao je priliku da sa sunarodnikom Luruom Martinezom trijumfuje i u dublu, ali su upravo Ivanov i Gabriel Donev bili bolji sa 2:0 i stigli do trofeja.

Vengeru i Martinezu je na drugom turniru ipak pošlo za rukom da stignu do titule u dublu. Oni su prošle subote pobijedili rusko-bjeloruski tandem, Bogdana Bobrova i Ivana Liutareviča.

U novom finalu singla Venger je ipak morao da se zadovolji drugim mjestom, jer je Belgijanac Kristofer Hejman slavio nakon preokreta sa 2:1. Venger je trenutno 455, a Hejman 484. igrač svijeta.


M.S.