13-10-2022

TO Budva osniva Savjet za upravljanje destinacijom

U cilju unapređenja kvaliteta upravljanja razvojem Budve, Turistička organizacija opštine Budva osniva Savjet za upravljanje destinacijom čija će konstitutivna sjednica biti održana u sjutra u 11 časova u sali Skupštine opštine Budva, saopšteno je iz lokalne Turističke organizacije.


Foto: TO Budva

Oni su pojasnili da će u radu Savjeta aktivno učestvovati predstavnici budvanske privrede, lokalne samouprave, državnih ustanova i institucija, kao i mnogobrojnih udruženja.

Kako su napomenuli, Savjet za upravljanje turističkom destinacijom prevashodno će pristupiti detaljnoj analizi lokalnih internih prednosti i nedostataka, analizi makro okruženja, tržišta, konkurencije i drugih činilaca koji će uticati na definisanje misije, ciljeva, smjernica, strategije i ukupne organizacije i upravljanja turističkom destinacijom.

Savjet će brojati 33 člana koji će na konstitutivnoj sjednici izglasati organe ovoga upravljačkog tijela, kao i poslovnik o radu.

"Ključni pokazatelji kvaliteta upravljanja destinacijom trebalo bi da budu – zadovoljstvo turista, zadovoljstvo nosilaca ponude, kvalitet života lokalnog stanovništva i kvalitet životne sredine. Optimalni model upravljanja destinacijom trebalo bi da obezbijedi povećanje turističke potrošnje i profita davalaca usluga, povećanje kvaliteta ponude za prihvatljiv broj turista, uz obezbjeđenje ekološke, socio-kulturne i ekonomske održivosti turističke destinacije. Strateško upravljanje sjutra izabranog Savjeta će se rukovoditi određenim pravilima, a kvalitet djelovanja i razvoj će podrazumijevati da se nijedan predloženi model unapređenja destinacije ne može sprovesti kratkoročno, već se mora konstantno razvijati u odnosu na okolinu, vlastite institucije i konkurenciju", saopštili su iz TO Budva.