30-10-2015

Tonus: Reklama obmanjujuća, mijenjaju ambalažu

Uprava za inspekcijske poslove utvrdila je da se proizvođač hljeba Tonus, preduzeće DOO “Trivit CG“, nije pridržavalo propisa koji regulišu oglašavanje na osnovu Zakona o zaštiti potrošača, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije. U međuvremenu počela je zamjenu ambalaže sa spornim sadržajem.

Tonus: Reklama obmanjujuća, mijenjaju ambalažu | Radio Televizija Budva

Nadležna inspekcija je, na osnovu upita Ministarstva ekonomije, pregledom upakovanih proizvoda utvrdila da se na prednjoj strani ambalaže za hljeb „Tonus” 300 g, ispod naziva proizvoda nalazi natpis „ljekoviti hljeb bez brašna”, dok na poleđini ambalaže, između ostalog je navedeno: „...blokira toksine i kancerogene materije, koristan za prevenciju i liječenje dijabetesa, reguliše nivo holesterola i triglicerida...”

„Kako se na osnovu čl. 114 Zakona o zaštiti potrošača obmanjujućom poslovnom praksom smatra neistinita tvrdnja da proizvod može da izliječi bolest, disfunkcionalnost ili malformaciju, to je rješenjem zabranjeno DOO „Trivit CG“ isticanje na ambalaži tvrdnji da proizvod ima ljekovita svojstva te da može da izliječi bolest“, navodi se u saopštenju.

Kako navode, preduzeće DOO „Trivit CG” je počelo zamjenu ambalaže sa spornim sadržajem.

Podsjećamo kontrola se odnosila samo na provjeru poštovanje Zakona o zaštiti potrošača u dijelu koji se odnosi na isticanje oglasne poruke na ambalaži i nije dovodila u sumnju bezbjednost upotrebe proizvoda niti njegov kvalitet, prenosi rtcg.me.

“U informaciji dobijenoj iz Uprave za inspekcijske poslove, konstatovano je da je subjekat u poslovanju s hranom DOO „Trivit CG“, uspostavio, održava i kontinuirano primjenjuje postupke koji se zasnivaju na HACCP principima. Zdravstvena bezbjednost proizvoda se redovno ispituje u akreditovanoj ustanovi Institut za javno zdravlje Podgorica prema planu samokontrole, četiri puta godišnje. Takođe se vrši ispitivanje vode za piće i analize briseva radnih površina uređaja i opreme”, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.