15-01-2022

Traže volontere koji će slušati zvijezde

Belgijski naučnici traže volontere koji će ”slušati zvijezde” i pomoći u otkriću i kategorizaciji novih zvijezda i sazvežđa.

Traže volontere koji će slušati zvijezde | Radio Televizija Budva

Foto: pixabay.com/Ilustracija

Na Internet stranici, koju su astronomi belgijskog Univerziteta Leven kreirali za projekt pod nazivom ”AstroSounds”, navedeno je kako se astronomija ne sastoji samo od posmatranja, već i da zvijezde, poput muzičkih instrumenata mogu vibracijama stvarati zvuk.

Rečeno je da će biti sprovedeni eksperimenti da li ljudsko uho može da razlikuje zvukove koje proizvode zvijezde.

Naučnica Univerziteta Leven Katrin Kolenberg kazala je da pojedine zvijezde vibracijama mogu da proizvode zvuk kao divovska zvona, koja ljudsko uho ne može da čuje.

Kolenberg je kazala da zvijezde mogu da vibriraju ili da odjekuju poput džinovskih zvona, te iako ljudsko uho ne može da ih direktno čuje, to može biti vidljivo u promjeni svjetla koje dolazi iz zvijezda, koje kasnije može biti pretvoreno u zvuk.

Dodala je da na taj način može biti moguće raspoznati zvijezde.

Osvrnula se i na način na koji će zvijezde biti slušane u okviru tog projekta.

“I zvijezde su, poput Sunca, džinovske lopte gasa. Imaju posebne karakteristike koje proizvode posebne zvukove. Omogućavanjem većem broju ljudi da sluša različite tipove zvijezda možemo da otkrijemo koliko je snažno ljudsko uho za analizu podataka”, rekla je Kolenberg.