20-01-2023

Treći dan potrage za dječakom bez uspjeha, sjutra nastavak ako dozvole vremenski uslovi

Treći dan potrage za dječakom kojeg je prije četiri noći na šetalištu Pet Danica u Herceg Novom talas povukao u more nije dao rezultata, kazao je CdM-u načelnik Odjeljenja za nadzor i kontrolu pomorskog saobraćaja, Žarko Lukšić.


Foto: Odjeljenje za nadzor i kontrolu pomorskog saobraćaja

Evropska agencija za zaštitu granica, Fronteks, uključila se sinoć u izviđanje i potragu, a danas su se pretraživale pećine, stijene, morsko dno, a uključen je bio i dron, koji je uz helikoter Vojske Crne Gore pretraživao zaliv.

“Potraga je obustavljena u 14 časova. Pogoršalo se vrijeme. Sjutra nastavljamo ako budu dozvoljavali vremenski uslovi”, istakao je za CdM Lukšić.

On je ranije za CdM kazao da je u potragu uključen i dron, koji uz helikoter Vojske Crne Gore pretraživao zaliv.

“Akcija pretage je počela u devet časova. Uključili smo ribarski čamac Direktorata za ribarstvo, novi čamac Hidrometeorološke službe, tu su ronici, Direktorat za zaštitu i spašavanje, dva skutera, čamac Mornarice Vojske Crne Gore, čamci privatne kompanije… Mi ćemo dronom pretraživati. Voda je čista i bistra. Nadamo se danas rezltatima s obzirom da je danas čisto, vedro, a sjutra opet pogoršanje vremena”, istakao je Lukšić.

Ranije danas, Danilo Mijajlović iz Regionalnog ronilačkog centra kazao je CdM-u da su danas tri ronilačka tima uz asistenciju ronilaca sluzbe zastite i spasavanje Kotor radila pretragu.

“Maksimalno smo iskoristili današnje dobre uslove ronjenja i pretražili priobalni dio koji obiluje stijenama pećinama i rupama. Pregledeali smo i morsku zonu dalje od obale do 25 metara dubine. Potom je počelo nevrijeme i mi naše aktivnosti završavamo za danas. Ujutro nastavljamo pretragu”, rekao je Mijajlović za CdM.

Hercegnovski dio zaliva sinoć je nadlijetao helikopter Međunarodne organizacije Fronteks kako bi pokušali i u noćnim uslovima da nastave potragu za trinaestogodišnjim dječakom.

To je specijalizovani helikopter koji ima mogućnost za noćno osmatranje terena sa termovizijskim kamerama i drugim uređajima prilagođenim za ovu vrstu pretrage. .

Podsjećamo, dječaka je povukao morski talas u momentu kada je on pokušao da se fotografiše.


Izvor: CdM