14-05-2019

Tri intervencije u budvanskom akvatorijumu

Uprkos lošim vremenskim prilikama tokom aprila i polovine maja, Uprava pomorske sigurnosti je tri puta intervenisala na pozive u budvanskom akvatorijumu.

Tri intervencije u budvanskom akvatorijumu | Radio Televizija Budva

Prva intervencija bila je početkom aprila u Petrovcu kod ostrva Katič, a radilo se o lažnoj dojavi i roniocima u moru koji nisu tražili pomoć, već su ih mještani primjetili u moru. Krajem aprila, ekipe Uprave su asistirale na vadjenu utopljenika u budvanskoj marini, a početkom maja iz uvale Jaz, bezbjedno su prevezle u budvansku luku jedrilicu sa njemačkim turistima, koji su imali problema uslijed jakog juga.

Ovaj period godine u znaku je pojačanog saobraćaja kruzera, a Uprava je u procesu nabavke plovila i opreme kako bi sve bilo spremno prvog juna za glavnu turističku sezonu, rekao je za Radio Budvu, načelnik u Upravi Žarko Lukšić.

Do sada su sva plovila bila na servisu, nabavljeno je i pušteno u saobraćaj novo plovilo, gumeni čamac SAR 5 za brze intervencije, nabavljena je termovizijska kamera za detekciju plovila i ljudi u moru u noćnim uslovima, a u toku je nabavka opreme za ronioce i spasioce, kako bi ova turistička sezona protekla što bolje, naglasio je Lukšić.

Jasna Bezarević