28-08-2015

Tri slovenske vertikale: Njegoš, Andrić, Lalić

Književni program "Tri slovenske vertikale: Njegoš, Andrić, Lalić" priređuje se u petak, 28. avgusta 2015. u 20.00 časova u muzej sobi Spomen doma Crvena komuna u Petrovcu (JU Muzeji i galerije Budve), povodom promocije "Stvaralački uzori i izazovi: Njegoš. Andrić. Lalić" (Podgorica: CANU, 2015), najnovijeg djela akad. Radomira V. Ivanovića, prof. književnosti iz Beograda.

Tri slovenske vertikale: Njegoš, Andrić, Lalić | Radio Televizija Budva

U programu učestvuju mr Božena Jelušić (prof. književnosti), mr Aleksandra Vuković (prof. književnosti) i autor, a u umjetničkom dijelu programa nastupiće Jovana Todorović, stud. glume koja će izvesti tužbalicu sestre Batrićeve iz Njegoševog "Gorskog vijenca", kazao je organizator promocije knjige, Dušan Medin:



Moderator večeri biće Katina Jovanović, prof. književnosti iz Petrovca. Nakon promocije biće upriličen koktel, uz neformalno druženje sa autorom i ostalim učesnicima.

Ova je najnovija u dugačkom nizu knjiga koje ja akademik Ivanović do sada objavio, a u "Napomeni autora" navedeo je: "Višedecenijsko bavljenje poetskom vertikalom: Njegoš - Andrić - Lalić učvrstilo nas je u uvjerenju da je riječ o stvaraocima i misliocima koji su savremenicima i nasljednicima služili kao autentični uzori, izvori i izazovi, što je potvrdio "sud vremena", kao i naše analitičko iskustvo, kako u teorijskoj tako i u primjenjenoj ravni."

Knjiga od 318 strana posvećena je unuku Vojinu V. Ivanoviću i predstavlja zbirku od 12 ogleda i studija posvećenih stvaralaštvu književnih velikana slovenske književnosti, posebno jugoslovesnke, crnogorske i srpske. Priloge knjige čine "Napomena autora", kao i prateći "Registar imena" koji je sastavila mr Ana M. Zečević.