26-07-2022

Tripković - Marković o turističkoj sezoni: Ohrabrujuće brojke, u CG se može ljetovati za pristojan iznos

Ljetnja turistička sezona na crnogorskom primorju je na vrhuncu i svjedoci smo da iz dana u dan ima sve više turista. Šta se trenutno dešava, koliko imamo turista, otvaraju li nam se nova tržišta, teme su o kojima je u emisiji "Naše ljeto" na TV Budva govorila direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore (NTOCG) Ana Tripković – Marković.


Printscreen: Youtube/RTV Budva

Ona je podsjetila da je, prema posljednjim podacima koje je krovna institucija našeg turizma dobila na osnovu statistike koju vode lokalne turističke orgnizacije, prethodnog petka u Crnoj Gori boravilo oko 142 hiljade gostiju.

“To je okvirno neznatno više nego u istom periodu prošle godine i neka realizacija od 84% u odnosu na 2019. godinu. Moram da pomenem da mi nažalost nemamo savremenu metodologiju vođenja evidencije o turističkom prometu i ovo su preliminarni podaci. Njih ćemo imati tek kada ih zvanično objavi Monstat. To jeste problem sam za sebe i jeste nešto na čemu treba raditi, ali i ovo što sada imamo može nam poslužiti kao orjentir”, kazala je Tripković - Marković.

Kako je istakla, ohrabruju i podaci drugih institucija.

“Aerodromi Crne Gore izašli su sa podatkom da su opslužili više putnika nego prošle godine, te da je realizacija na nekih 70% u odnosu na 2019. godinu. Ono što je najznačajnije za nas jesu namjenski prihodi. Prema podacima od prošlog petka, Ministarstvo finansija naplatilo je 1,4 miliona namjenskih prihoda, a to su prihodi od boravišne takse, turističke takse i članskog doprinosa. Oni su 32% veći nego u istom periodu prošle godine. Posebno ohrabruje da su od toga čak 660 hiljada prihodi od boravišne takse i oni su čak 65% veći u odnosu na period prošle godine”, naglasila je direktorica NTOCG.

Pored gostiju iz regiona u Crnoj Gori borave i turisti sa drugih tržišta. Primjetno je interesovanje iz Njemačke, Francuske, Izraela, Velike Britanije, Poljske, Kazahstana, Češke.

“Za Kazahstan je interesantno da imamo više letova nego prošle godine, kada je došlo 12, a ove godine očekujemo 20 hiljada turista. Sa Izraelom ove godine imamo sjajnu povezanost, svakodnevne redovne linije, kao i čarter linije, što se već vidi po podacima. Pošto nemamo direktne podatke, mi uzimamo i podatke Agencije za telekomunikacije o aktivnim roming korisnicima. Tako smo u junu ove godine imali dva puta više gostiju iz Njemačke, šest puta iz Češke, tri puta iz Poljske, dva puta iz Slovenije, četiri puta više iz Ujedinjenog Kraljevstva. Ove godine zaista imamo tri aviokompanije koje lete ka Velikoj Britaniji, imamo dobru povezanost, i ono što posebno raduje jesu najave drugog po veličini engleskog turoperatora koji planira direktne letove za Mančester i London od sledeće godine. Imamo dva puta više gostiju iz Francuske, Mađarske i Danske, iz Izraela pet puta više, iz Kazahstana tri puta više”, kazala je Tripković - Marković.

Kako je ocijenila, uz skroman budžet za ovu turističku sezonu, ipak je mnogo urađeno na svim relevantnim tržištima. Smatra da je 300 hiljada eura, što je iznos koji je opredijeljen za NTOCG, nedovoljan, al i da postoji problem sa neusklađenošću Zakona o turističkim organizacijama i Zakona o boravišnoj taksi.

“Pravi put je da se ovi zakoni poštuju i da se sredstva preusmjeravaju direktno NTOCG, što se nadam da će u perspektivi biti i realizovano. Ali, i pored toga, ja sam sumirala podatke i mi smo uradili u periodu od septembra do sada promociju čak 23 zemlje, što je sa ovim budžetom zaista bilo izazovno. Moram da se zahvalim našim strateškim partnerima, Turističkoj agenciji “Gold”, Air Montenegru i HG Budvanska rivijera. Oni nam jako pomažu u realizaciji programa, ali i pored toga imamo brojna sponzorstva privrede uz pomoć kojih uspjevamo da uradimo ovu promociju. Imali smo čak 14 studijskih grupa turoperatora i sa Crnom Gorom se upoznalo 628 turoperatora. Stavili smo fokus, na uvezvanje privrede, da se potpiše neki aranžman, ugovor i da se nešto konkretno desi, a na to ide lijepa nadgradnja gdje se mi obraćamo direktno našim turistima. Na radionicama koje smo orgnizovali učestvovalo je 297 predstavnika turističke privrede Crne Gore i oni su bili stvarno zadovoljni. Posebno mi je drago kada čujem nekog od njih da sa te radionice imaju potpisan ugovor i očekuje goste u Istambulu ili Tel Avivu”, istakla je Tripković - Marković.

Direktorica NTOCG smatra da bez vidiljivosti na svim meridijanima ne postoji turizam, a ni dalji razvoj.

“Vi danas morate da budete vidljivi u digitalnom svijetu i da postojite na mobilnom telefonu ili tabletu svakog od nas. Ta digitalna promocija je jako skupa i upravo je ona ta koja je izostala. Morate da budete 100% prisutni, ali to je žrtva koja je podnijeta zbog budžeta. Nadam se da za 2023. godinu i to biti u redu”, očekuje ona.

Tripković – Marković se osvrnula i na, kako je kazala, negativnu kampanju iz naše zemlje koja je odjeknula u cijelom regionu.

“Mi smo prethodnih dana zaista imali jedan krizni PR i marketing. Upravo zbog nedostatka tačnih podataka, otvara se ogroman prostor za subjektivne procjene koje mogu da služe za neke unutrašnje potrebe i dnevno-političke stvari od kojih ćemo se, ja se nadam odmaći. To se jako prenosi u regionu, ali mi smo se potrudili i uradili veliko istraživanje stvarne cjenovne politike. Tu smo naišli na jako dobru saradnju privrede koja je priskočila u pomoć. Svi su bili spremni i da daju izjave, i svoje cjenovnike, i da pošalju fotografije o popunjenosti destinacije. Tako da smo uspjeli da razuvjerimo naše turiste iz regiona i ubijedili ih da vide da je situacija u Crnoj Gori normalna. Naravno, inflantorni pritisak je ogroman, cijene su svuda porasle, al ipak mislim da je turistička privreda amortizovala ta kretanja. Kada smo sumirali podatke, vidjeli smo da možete ljetovati u Crnoj Gori za jedan normalan i pristojan iznos”, kazala je direktorica NTOCG.

Osvrnula se i na planove krovne turističke institucije u Crnoj Gori za period post-sezone, a napomenula je i da naša zemlja ima potencijal da bude i kongresna destinacija.

“Sa turoperatorima smo udarili temelje za dugoročnu saradnju. Imamo najave novih studijskih grupa od jeseni. Moram da kažem da je i Crnogorski kongresni biro bio jako aktivan. Crna Gora je destinacija koja je jako atraktivna za MICE turizam, to je akronim engleskih riječi koje se sve odnose na motivaciona putovanja, događaja i kongrese. To je jedan od segmenata koji može da popuni predsezonu i postsezonu. Riječ je o visokoplatežnim gostima koji traže destinacije koje su manje poznate u poslovnom svijetu i Crna Gora ima idealne predispozicije. Kada se Španija, Portugalija i Malta, naši konkurenti na Mediteranu, predstave klijentima, oni uvijek traže nešto novo i onda specijalizovani turoperatori imaju idealnu priliku da ponude Crnu Goru. Kongresni biro je bio i na sajmu u Barseloni i na sajmu u Frankfurtu. Pored toga, predstavili su ponudu na Event Club Formu u Pragu, u avgustu nas očekuje Conventa u Ljubljani koja okuplja najznačajnije regionalne turoperatore. Od jeseni će onlajn i digitalna promocija defintivino biti broj jedan”, zaključila je Tripković - Marković.



M.S.