02-08-2023

Tripković Marković: Od početka godine u kolektivnom i individualnom smještaju 888 hiljada turista

Podaci od 25. jula govore da je tada u Crnoj Gori boravilo 171 hiljada turista, što je bilo na nivou 2019. godine i oko 20 odsto više u odnosu na uporedni prošlogodišnji period, kazala je direktorica NTO Crne Gore Ana Tripković Marković.


Foto: Portal RTV Budva

Kako je istakla, obzirom da je bilo dosta polemike u javnosti oko samih podataka, podsjetila je da lokalne turističke organizacije imaju zakonsku obavezu da vrše procjenu neregistrovanog turističkog prometa, ali su one stavljene u jedan nezavidan položaj zato što im je stavljena obaveza, a nije im data metodologija sa kojom bi tu procjenu i radile.

"Nekada je u zakonu stojala odrednica da tu metodologiju prepisuje tadašnje Ministrastvo održivog razvoja turizma ali 2018/19. godine poslednjim zakonskim izmjenama je ukinuta ta odredba, tako da su lokalne turističe organizacije prepuštene same sebi da vrše ili ne vrše procjenu, a sve je to značajno obzirom na to koliki je obim tog neregistrovanog smještaja. Ja potpuno razumijem naše kolege iz lokalnih turističkih organizacija i u zavisnosti od te procjene varira i ta statistika, ali ono što definitivno ohrabruje jesu Monstatovi podaci za prvih šest mjeseci", istakla je ona.

Zaključno sa 30. junom u kolektivnom i individualnom smještaju bilo je 888 hiljada turista, što, kako ističe, predstavlja rast za 40 osto u odnosu na prethodnu godinu, i čak rast od 16 odsto u odnsou za 2019. godinu.

"Mislim da možemo biti zadovoljni jer je ovo podatak koji nam govori o odličnoj predsezoni. Ono što čini jednu sezonu dobrom ili lošom jeste njena pred ili post sezona", istakla je Tripković Marković gostujući u Jutrom iz Budve.


Foto: Printcreen, Jutrom iz Budve

Kako je kazala, ono što je važno jeste da se gostima isporuči onaj kvalitet koji je u promotivnim aktivnostima i predstavijen.

"Da ih ne dovedemo u situaciju da vide predivne naše promotivne spotove i da vide predivne slike o Crnoj Gori, a kada dođu da ih dočekaju infrastrukturni problemi. Sve to utiče i na naš zajednički kvalitet života, ali nažalost dok ne riješimo pitanje statističkog obuhvata, uvijek ćemo imati prostor za različita tumačenja", kazala je ona.

Hotelski kapaciteti imaju izvrstan stepen popunjenosti

"Hotelski kapaciteti imaju izvrstan stepen popunjenosti, a u tom idjelu statistika je tačna. To je segemnet koji uredno prijavljuje goste i koji uredno izmiruje svoje obaveze, tako da tu možemo biti potpuno zadovoljni. Naravno, nažalost oni nisu dominantan vid same naše ponude. Ali, svakako je to jedan put i pravac ka čemu treba da se krećemo. Prošle godine imali smo sjane podatke u seoskim domaćinstvima. I to je bio višestruki rast u odnosu na ranije godine, tako da sve su to neki pokazatelji ka čemu treba da usmjeravamo samu ponudu", istakla je ona.

Nacionalni parkovi ruše rekord u odnosu na prethodnu godinu

"Oni imaju preko 346 hiljada posjetilaca, što je 55 odsto više u odnosu na isti period od prethodne godine i da su ostvarili prihod od milion i po. Ono što je interesantno jeste i prihod od boravišne takse koji je zaključno sa 28. julom na nivou države oko 5 miliona 420 hiljada, što je 43 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine. To je ogroman rast", kazala je ona.

Direkotorica NTO CG Ana Tripković Marković kazala je da se trenutno bave istraživanjem jer je sada odličan period da se čuju povratne inforacije i između ostalog najavila brojne aktivnosti koje ih očekuju u narednom periodu.