12-04-2024

Trivić: Na maturskim i stručnim ispitima od ove godine detektori za mobilne telefone

Direktor Ispitnog centra Miloš Trivić najavio je da će se od ove godine na maturskim i stručnim ispitima, u školama koristiti detektori kojima će spriječiti korišćenje mobilnih telefona i zloupotrebe.


Foto: Pexels

Kako je izjavio za Gradsku televiziju, ovogodišnje polaganje donosi revolucionarne promjene u obrazovnom sistemu.

Ono što je prethodnih godina bio najveći izazov u realizaciji maturskog i stručnog ispita jeste korišćenje mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja.

“Pored toga što je pravilnikom strogo definisano da učenik gubi pravo polaganja ukoliko koristi telefon, otišli smo korak dalje. Sredstva su obezbijedili Ministarstvo prosvjete i Ispitni centar, i detektori će se nalaziti na ulazu u školu, odnosno svi učenici koji budu nosili telefon biće provjereni sa detektorima“, navodi Trivić.

Detektori su, kaže Trivić, samo jedna od novina koju je uveo Ispitni centar. Dodaje da će proces nadgledati dva test administratora, te da će u 30 crnogorskih škola ispit biti održan van učionice.

“Jedan je iz matične škole, a glavni test administrator je iz druge škole. Izmjenama pravilnika je predviđeno da se ispit može organizovati u drugom prostoru koji nije učionica. Tako da ćemo ove godine u tridesetak srednjih škola, širom Crne Gore imati da se ispit iz crnogorsko-srpskog, bosansko, hrvatskog jezika i književnosti i albanskog jezika održava u salama za fizičko gdje će biti svi učenici“, poručuje Trivić.

On je istakao neophodnost poštovanja, strogo definisanog, pravilnika prilikom provjere znanja.

„Apelujem na učenike da tih par sati u školu dođu bez mobilnog telefona, na roditelje da na isti način djeluju na svoju djecu, a na svoje kolege koji će biti test administratori da sprovode ispit kao što bi ga sprovodili u redovnim uslovima“, kaže Trivić.

Ove novine, predstavljaju korak naprijed u osiguravanju integriteta procesa polaganja ispita, pružajući učenicima, nastavnicima i roditeljima dodatno povjerenje u ispravnost ocjenjivanja, zaključio je Trivić.

(Roditelji.me)