12-04-2024

Trivić: PISA probno testiranje do 10. maja, održava se na uzorku od 26 srednjih škola

Direktor Ispitnog centra Crne Gore Miloš Trivić za Radio Budvu govorio je o PISA probnom testiranju koje je počelo 1. aprila, a realizovaće se do 10. maja. Kako je kazao, testiranje se održava na uzorku od 26 srednjih škola i testira se oko 1.740 učenika prvog razreda.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Trivić je kazao da je cilj da pripreme učenike za glavno testiranje, a ujedno i da isprobaju novu platformu za online testiranje.

"Vjerujem da ćemo, uz kampanju koju smo sprovodili u prethodnom periodu i koju ćemo nastaviti da sprovodimo, postići bolje rezultate i da ćemo uspjeti da motivišemo naše učenike da, i pored toga što testiranje ne donosi ocjenu, donosi rejting i pokazuje kvalitet obrazovnog sistema jedne države", istakao je on.

Na PISA testiranju su pitanja iz tri oblasti.

"To su: čitalačka pismenost, matematika i prirodne nauke. Ja sam siguran da bi svi naši učenici kada bi samo bili fokusirani na to riješili te testove na izuzetno visokom nivou", smatra Trivić.

U toku je i TIMSS longitudinal testiranje za učenike osnovne škole. Trivić pojašnjava da je riječ o međunarodnom istraživanju iz oblasti matematike i prirodnih nauka.

"TIMSS se prošle godine sprovodio na učenicima četvrtog razreda, a Crna Gora je ove godine pristupila i TIMS longitudinal istraživanju, odnosno testiramo učenike petog razreda. Dakle, iste one koji su prethodne godine bili četvrti razred. To je izuzetno bitno testiranje, jer sada ćemo imati kontinuitet da vidimo šta su ista djeca uradila u razmaku od godinu dana. Testiranje se sprovodi na uzorku od 141 osnovne škole i oko 4.400 učenika", naveo je Trivić.

M.S.