08-05-2024

Turci u Crnoj Gori pokrenuli 6.000 kompanija: Evo na šta se žale

U Crnoj Gori posluje 6.000 kompanija čiji su vlasnici Turci, a najviše ih je u sektoru turizma, građevine i energetike.

Turci u Crnoj Gori pokrenuli 6.000 kompanija: Evo na šta se žale | Radio Televizija Budva

Foto: Pexels

Oni koji su se odlučili da svoj biznis razvijaju u našoj zemlji, kažu da ih je privukao dobar geografski položaj, ali i povoljni ekonomski uslovi. Uprkos izazovima, poput birokratskih procedura i nedostataka infrastrukture, poslovanje se, kažu, isplati.

Ozlem Erdam Polat jedna je od 11 hiljada turskih državljana koji borave u našoj zemlji. Mnogi od njih imaju sopstvene firme ili rade u kompanijama sunarodnika. Takav je slučaj i sa Ozlem, porodičnu građevinsku firmu preselili su u Crnu Goru.


“Crna Gora nas je privukla svojom kulturom, prirodom i zajedničkom istorijskom pozadinom. Procijenili smo da je to jedna od država s najvećim potencijalom rasta u Evropi. Zemlje u razvoju uvijek nude velike mogućnosti za male investitore poput nas”, kaže Ozlem za TVCG.

Njihov slučaj nije usamljen. U Crnoj Gori registrovno je 6.000 firmi čiji vlasnici su turski državljani. Dobri ekonomski uslovi, ali i geografska blizina neki su od glavnih faktora zbog čega se opredjeljuju da žive i rade u našoj zemlji, kažu u Turkchemu – Turskoj privrednoj komori u Crnoj Gori.

“Svjesni smo da Crna Gora ima sporazum o slobodnoj trgovini sa tržištem od 800 miliona ljudi. Takođe, kulturne i istorijske veze između Crne Gore i Turske doprinose dobrom ambijentu za poslovanje”, kaže za TVCG Burhan Genc iz Turske privredne komore u Crnoj Gori.

Biznis barijere
No, dobar ambijent za poslovanje, kako ocjenjuju naši sagovornici, remete određene biznis barijere.

“Tu mislim na nestabilnu političku situaciju posljednjih godina, birokratske procedure, nedostatak stručne radne snage, kao i potrebu za unapređivanjem infrastrukture”, navodi Genc.

“U Crnoj Gori stvari napreduju sporije nego što smo očekivali i navikli. Suočavamo se s nedostatkom infrastrukture, posebno u javnom i bankarskom sektoru. Kada posmatramo tursku i crnogorsku ekonomiju na srednji i duži rok održiviji dobitak vidimo u Crnoj Gori”, navodi Erdam Polat.

Zbog toga bi, kažu u Turkchemu, trebalo unaprijediti avio-povezanost ne samo sa Istanbulom nego i sa drugim gradovima uTurskoj, jer bi to otvorilo nove mogućnosti.

“Povećanje letova između dvije zemlje moglo bi doprinijeti daljem razvoju turističke industrije i ekonomske saradnje dviju zemalja”, poručuje Genc.

Kao najinteresantnije oblasti za biznis, turski investitori navode turizam, energetiku i građevinarstvo, ali u posljednje vrijeme, kažu iz Turkcehama, sve je više interesovanja i za ulaganjau agrokulturu.