04-11-2014

Turistička ponuda Crne Gore na 35. Međunarodnoj turističkoj berzi WTM u Londonu

Crna Gora se i ove godine, predstavlja sa svojom turističkom ponudom na najznačajnijoj međunarodnoj turističkoj berzi World Travel Market (WTM), koja se održava od 3. do 6. novembra u Londonu.

Turistička ponuda Crne Gore na 35. Međunarodnoj turističkoj berzi WTM u Londonu | Radio Televizija Budva

Delegaciju Crne Gore predvode državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Predrag Jelušić i direktor Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Saša Radović, koji su održali brojne sastanake sa turoperatorima i predstavnicima medija (BBC, National Geographic, Tripadvisor, Travel Bulletin, Travel Trade Weekly Europe i dr). Na crnogorskom štandu delegaciji se pridružio ambasador Crne Gore u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske Ljubiša Stanković.

Državni sekretar za turizam Predrag Jelušić učestvovao je na Ministarskom samitu, koji se, u organizaciji Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO), održava u okviru berze u Londonu. Ministri turizma i visoki predstavnici država članica UNWTO bili su u prilici da razmijene mišljenja u pogledu turističkog razvoja i buduće perspektive u ovoj globalno značajnoj oblasti. Tema ovogodišnjeg Ministarskog samita bila je „Turizam i manifestacije – stvaranje dugotrajnog nasljeđa“.

Ocijenjeno je da su turizam i organizovanje velikih manifestacija blisko povezani u današnjem globalizovanom društvu. Mnogi od učesnika na manifestacijama su turisti, dok manifestacije imaju ogroman uticaj na sve vrijednosne komponente turističkog lanca zemlje organizatora.

Na štandu Crne Gore svoju ponudu predstavljaju lokalne turističke organizacije Budve, Bara i Herceg Novog, crnogorski hotelijeri HG “Budvanska Rivijera”, “Montenegro Stars Hotel Group”, “Beppler and Jacobson”, hoteli “The Queen of Montenegro” i “Ramada Podgorica”, turističke agencije “Adria DMC“ i „Montenegro Adventures“.

U fokusu aktivnosti crnogorske delegacije je povećanje broja noćenja sa ovog tržišta, drugog po veličini u Evropi, koje je strateški važno u pogledu produženja sezone u Crnoj Gori. Evidentirani su ograničavajući faktori za ostvarivanje tog cilja, a to su nedostatak hotelskih kapaciteta visoke kategorije i jeftina aviodostupnost naše zemlje iz britanskih gradova.

Na okupljanju partnera najveće avio kompanije u Evropi Ryanair, koje je upriličeno tokom sajma, potvrđeno je njihovo zadovoljstvo popunjenošću letova prema našoj zemlji, koje je preko 80% i u tom smislu najavljeno je održavanje ove linije i tokom zime, dva puta nedjeljno.

U razgovorima sa partnerima posebno je istaknuto da medijske aktivnosti predstavnika velikih projekata u našoj zemlji, kao što su Luštica Bay, Porto Montenegro, Dukljanski vrtovi, Aman rizort i ostali, umnogome utiču na rast interesovanja turista za našu zemlju, kao i na ukupno poboljšanje imidža Crne Gore kao turističke destinacije u Velikoj Britaniji.

Prema zvaničnim statističkim podacima do kraja septembra ove godine Crnu Goru je posjetilo 22.000 turista iz Velike Britanije, koji su ostvarili preko 100.000 noćenja.

Među britanskim turoperatorima i turističkim agencijama koji nude turističku ponudu Crne Gore u svojim programima su: Adriatic Adventures, Thomson, Balkan Holidays, Cosmos, Explore Worldwide, First Choice, Inghams, Saga Holidays i dr.

World Travel Market u Londonu je jedan jedan od vodećih globalnih događaja za svjetsku turističku industriju, koji je ove godine okupio oko 5.000 izlagača iz preko 180 zemalja svijeta, preko 50.000 profesionalaca iz oblasti turizma i preko 2 000 predstavnika medija.