02-02-2023

Turizam će ove godine biti na nivou prije krize

Vlada Crne Gore objavila je da sve relevantne međunarodne institucije predviđaju kako će ekonomija Crne Gore u 2023. godini rasti brže od regionalnog prosjeka, uz poboljšanje uslova na tržištu rada, postepeno povećanje broja zaposlenih i dalji pad stope nezaposlenosti ispod nivoa prije pandemije. To je navedeno u Programu ekonomskih reformi za period 2023. do 2025. godine, a taj je dokument izvršna vlast objavila. Istaknuto je da se ove godine očekuje oporavak turizma u odnosu na pretkrizni nivo.

Turizam će ove godine biti na nivou prije krize | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva

Kako se navodi, pozitivni doprinos ekonomskom rastu u narednom trogodišnjem periodu pružiće domaća tražnja, pri čemu će polovinu ovog uticaja opredijeliti privatna potrošnja, usljed ubrzanog rasta prihoda u turizmu, visokog rasta doznaka, uz jaku ekspanziju kreditne aktivnosti i rast zaposlenosti i zarada.

Ističu da će lična potrošnja domaćinstava biti snažno podstaknuta budžetskim mjerama za 2023. i planirani srednji rok.

"Javnu potrošnju u narednom periodu reflektovaće veća tekuća potrošnja i snažan porast izdvajanja za povećanje plata dijela zaposlenih u javnom sektoru. Bruto investicije će bilježiti postepeni oporavak u odnosu na pretkrizni nivo, uz održavanje visokog nivoa u ukupnoj ekonomskoj strukturi i projektovani rast od 6,6% u periodu 2023-2025", navodi se u Programu ekonomskih reformi.

Ističu da će dodatan doprinos rastu u srednjem roku pružiti neto izvoz, odnosno eksterna tražnja, podstaknuta snažnom ekspanzijom u turizmu, povoljnim izvoznim performansama, ali će biti i djelimično limitirana snažnijom dinamikom uvozne aktivnosti.

U 2023. godini se, kako se navodi, očekuje oporavak turizma u odnosu na pretkrizni nivo.

Snažan rast cijena najvažnijih crnogorskih izvoznih proizvoda na svjetskim tržištima i veća proizvodna baza u poljoprivredi, opredijeliće projektovani rast izvoza roba od 8,2% u narednom trogodišnjem periodu.

"Uvoz će biti intenziviran (rast 4,9%), uslovljen jačom tražnjom usljed visoke vrijednosti investicionih ulaganja i snažnog rasta privatne potrošnje", zaključuje se u Programu ekonomskih reformi za period 2023. do 2025.