15-05-2023

Tvrde da imaju dokaze o montaži afere Milu Božoviću

Odbrana predsjednika Opštine Budva Mila Božovića, izjavila je žalbu protiv rješenja Višeg suda kojim mu je produžen pritvor, saopštio je za Portal RTCG njegov advkat Miroje Jovanović. Branioci, politički saborci i porodica Božovića će, kako je naveo Jovanović, u narednom periodu objelodaniti dokaze o montaži u tom slučaju, u formi pisane dokumentacije i vještačenja, a nakon toga se obratiti nadležnim adresama.

Tvrde da imaju dokaze o montaži afere Milu Božoviću | Radio Televizija Budva

Foto: Printscreen

Predsjedniku Opštine Budva Milu Božoviću produžen je pritvor za 60 dana. On se sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije i da je počinio tri krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Od tada se nalazi u pritvoru u Spužu.

"Viši sud je postupao po predlogu SDT, koji predlog je očigledno više sračunat i usmjeren na političku kampanju nego na sprovođenje prava i pravde. SDT i Suzana Mugoša ne dozvoljavaju uvid u spise, kao što je javnost upoznata ranije, i za to postoji samo jedan razlog – SDT ne posjeduje bilo kakve dokaze protiv gospodina Božovića", saopštio je Jovanović.

Ono što dodatno zabrinjava, tvrdi Jovanović, je činjenica da specijalno tužilaštvo krije spise i od sudova, o čemu, kakko navodi, poseduje pismene dokaze koji su prezentovani u žalbi.

"Naime, tužilaštvo je propustilo da obavijesti Viši sud u Podgorici o nekoliko važnih činjenica i to:
da je odbrana gospodina Božovića još 19. aprila 2023. godine tražila da SDT od Skupštine Crne Gore pribavi transkripte sa nejavnih sednica (tzv. „gluva soba) Odbora za bezb.ednost i odbranu Skupštine Crne Gore – a SDT još nije pribavio iste, niti ih je, izgleda, uopšte tražio; da je odbrana gospodina Božovića u dva navrata i to 9. i 10. maja 2023. godine dostavila SDT-u više desetina stranica materijala, transkripata i odluka, koji se tiču direktno ovog predmeta", kazao je advokat.

On tvrdi da SDT, ne samo da te materijale nije blagovremeno proslijedio Višem sudu u Podgorici, nego ih je u cjelosti prećutao, čime je Glavni specijalni tužilac ili neko od njegovih podređenih, suspendovao primjenu ZKP-a Crne Gore.

"To nesporno ukazuje na činjenicu da se tužilaštvo, u Katnićevom maniru, uključilo u predizborni proces", kaže Jovanović.

Kao branilac potpuno odgovorno tvrdi da se u ovom slučaju radi o apsolutnoj montaži.

"Te da je „dokaz“ (dakle samo jedan i to u formi policijske bilješke) na koji se poziva tužilac, najverovatnije autorsko djelo jednog, ne baš pretjerano pametnog, bivšeg pripadnika ANB-a. Uostalom isti taj ANB je godinama, pa i u periodu koji se navodi u tužilačkom predlogu, nezakonito uhodio i snimao gospodina Božovića, i nikada nisu dokumentovali bilo kakvu nezakonitu aktivnost a kamoli istu procesuirali", tvrdi branilac Božovića.

On smatra da je Specijalno tužilaštvo u ovom i nekoliko drugih predmeta "nastavilo lošu praksu Milivoja Katnića" i, izgleda, prespavalo 30 avgust 2020. godine.

"Branioci, politički saborci i porodica gospodina Božovića će u narednom periodu objelodaniti dokaze o ovoj montaži u formi pisane dokumentacije i vještačenja, a nakon toga se obratiti nadležnim adresama sa vrlo konkretnim zahtjevima", zaključio je advokat Miroje Jovanovic za Portal RTCG.

(RTCG)