25-07-2023

TZS Opštine Budva: Građani da prilagode aktivnosti u skladu sa meteorološkom situacijom

Tim za zaštitu i spašavanje Opštine Budva apelovao je na građane da zbog najavljenog neveremena prilagode aktivnosti u skladu sa meteorološkom situacijom. Vozačima je takođe upućen apel da se parkiraju na bezbjednim mjestima, te je ukazano da izbjegavaju da parkiraju vozila u koritu rijeke Grđevice, da ne bi došlo do oštećenja u slučaju bujičnih poplava.


Foto: Arhiva

U cilju pravovremenog i efikasnog djelovanja na najavu ekstremnih meteoroloških pojava na području Crne Gore, Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP CG izdaje upozorenje da se tokom noći u utorak na srijedu i u srijedu očekuje prolazak hladnog atmosferskog frontalnog talasa, saopštili su iz Tima za zaštitu i spašavanje Opštine Budva.

Kako su upozorili, kao posljedica prolaska talasa, na teritoriji Crne Gore, očekuje se jaka frontalna konvekcija sa uslovima za formiranje olujno-grmljavinsko gradonosnih oblaka koji potencijalno u zoni olujnog oblaka mogu da generišu jake olujne vjetrove, kraktorajno intenzivnije padavine, burne grmljavinske procese sa pojavom grada.

"Posebno, uslovi za formiranje olujnih oblaka biće izraženi u jutarnjim satima u srijedu, ali opšta nestabilnost atmosfere će nastaviti tokom dana u srijedu. Takođe, u srijedu, očekuje se pojačan do jak vjetar južnih i zapadnih smjerova u toku prolaska fronta,a nakon toga u večernjim satima u srijedu vjetar u skretanju na sjeverni", navode u obavještenju.

Meteorološka situcija, kako napominju, može ozbiljno da ometa svakodnevne redovne rutinske aktivnosti.

Oni apleuju da je zbog svega navedenog potrebno podići stepen operativne spremnosti na viši nivo.

"Takođe apelujemo na građane Budve da prilagode svoje aktivnosti u skladu sa trenutnom meteorološkom situacijom, da svoja vozila parkiraju na bezbednim mjestima, kako ne bi došlo do eventualnih oštećenja istih. Takođe apelujemo da svoja vozila ne parkiraju u koritu rijeke Grđevice kako ne bi došlo do oštećenja istih u slučaju bujičnih poplava", kazali su iz Tima za zaštitu i spašavanje.