05-12-2021

U Akademiji znanja održano predavanje „Prevencija AIDS-a“

Na Fakultetu za saobraćaj, komunikacije i logistiku Budva u zgradi Akademije znanja u petak je održano predavanje povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a. Predavači su bili dr Svjetlana Mandić i dr Marko Mitrović, ljekari iz Doma zdravlja Budva, koji su na jasan način istakli značaj zaštite i prevencije u borbi protiv AIDS-a.


Foto: FSKL

Ono što treba istaći je da ne postoji bolji izbor od edukacije i da je zato važno razumjeti: kako se prenosi HIV, kako se ispoljava, da li se može prepoznati, kada i koje su najbolje preventivne mjere.

"Posebno se stavio naglasak na rizično ponašanje koje može dovesti kako do prenošenja navedenog tako i drugih opasnih oboljenja. Studentima koji su prisustvovali ukazano je na značaj prevencije, jer su posljedice, kako su i bili upoznati, teške i neizlječive. U prezentaciji, su prikazane vrste, mogućnosti i principi testiranja na HIV u zdravstvenim ustanovama, kao i stereotipi koji vladaju u društvu o oboljelima. Poruka predavanja je da treba biti edukovan i da treba prvenstveno zaštititi samog sebe, a time i ostale", saopštili su iz FSKL.