15-03-2022

U barskoj bolnici ponovo će se raditi operacije iz ORL

U Opštoj bolnici Bar nakon 30 godina ponovo će se raditi operacije iz otorinolaringologije, najavljeno je iz Ministarstva zdravlja.

U barskoj bolnici ponovo će se raditi operacije iz ORL | Radio Televizija Budva

Foto: gov.me

Resorna ministarka Jelena Borovinić Bojović kazala je da građani Bara ubuduće neće za operacije krajnika, trećeg krajnika, devijacije nosa i ušnih školjki, morati da odlaze u privatne klinike ili u druge gradove.

Borovinić Bojović je rekla da će od 1. aprila sve te usluge i operativne zahvate moći da urade u Baru.

“Takođe, nakon 30 godina barska bolnica i barska opština imaju specijalistu iz oblasti otorinolaringologije Marka Stoiljkova, a uskoro se očekuje dolazak još jednog ljekara sa specijalizacje koji se školuje za tu oblast”, dodala je ona.

Borovinić Bojović kazala je da su opremu bolnici u Baru, za taj hirurški program, donirali izvršni direktor i članovi borda direktora Barske plovidbe i još jednom pokazali kako društveno odgovrno poslovanje može imati za cilj unapređenje zdravstvene zaštite u gradu.

Ona je istakla da su, zahvaljujući konkretnim aktivnostima i mjerama koje je potenciralo i preduzelo Ministarstvo, u saradnji sa menadžmentom OB Bar, u toj zdravstvenoj ustanovi značajno unaprijeđeni uslovi rada, nabavljena savremena medicinska oprema, kvalitet zdravstvenih usluga i tretman pacijenata podignut na znatno viši nivo.

Ona je kazala da je u barskoj bolnici nedavno u funkciju stavljen pokretni rendgen aparat, čime je značajno unaprijeđena radiološka dijagnostika.

“Zatim osavremenjena ginekologija nabavkom ultrazvuka i ginekološkog stola, sada pokrenuta ORL hirurgija, kao i tehnološkim osavremenjavanjem na ostalim odjeljenjima”, dodala je ona.

Borovinić Bojoivć je rekla da time pokazuju da su čvrsto riješeni da i kadrovski ojačaju bolnicu, posebno u oblastima kardiologije, gastroentereologije, neonatologije i pedijatrije.

“Na taj način u potpunosti će se nastaviti jačanje OB Bar, kao regionalnog centra za ovaj dio južne regije“, rekla je Borovinić Bojović.

Direktor OB Bar Igor Karišik kazao je da je ponovno pokretanje ORL hirurgije nastavak projekata Ministarstva i te zdravstvene ustanove, u cilju unapređenja zdravstvene zaštite pacijenata koji gravitiraju na novom području.

On je zahvalio donatorima koji su se odrekli svojih primanja, izvršnom direktoru i članovima borda, na vrijednoj donaciji.

“Riječ je o hirurškim instrumentima koji će omogućiti jedan fond operacija iz oblasti otorinolaringologije, za kojima zaista postoji potreba i koji naši pacijenti i građani zaslužuju”, dodao je Karišik.

Navodi se da su se izvršni direktor Barske plovidbe Zoran Tajić i članovi borda direktora te kompanije Dalibor Marković, Aleksandar Jovović, Radomir Rudović i Petar Zloković odrekli ličnih primanja i donirali opremu za ORL odjeljenje.

Marković je rekao da očekuje da će njihova donacija biti uspješan početak rada doktora i sprovođenja operativnog ORL programa u bolnici u Baru.

Specijalista ORL Marko Stoiljkov je rekao da ponovni početak operativnog ORL programa, poslije više od 30 godina, predstavlja svijetlu budućnost za otorinolaringologiju.

“Osjećao sam obavezu da ponovo pokrenem ORL hirurugiju u barskoj bolnici i prema građanima i prema porodici i prema sebi, s obzirom da sam prošao edukaciju za ovu operativu, kao i prema svom mlađem kolegi, koji je na specijalizaciji, kako bi ga sačekali adekvatni uslovi za rad“, kazao je Stoiljkov.

Iz Ministarstva su kazali da je Borovinić Bojović danas u Domu zdravlja (DZ) Bar ozvaničila i početak rada Laboratorije za ispitivanje i bezbjednost hrane.

U laboratoriji će se sprovoditi analiza zdravstvene i nutritivne ispravnosti prehrambenih proizvoda koji se distribuiraju i pripremaju za predškolske ustanove, a koji su usklađeni sa standardima kvaliteta i bezbjednosti hrane prema nacionalnim, Evropske unije (EU) i međunarodnim propisima ishrane i programa za djecu predškolskog uzrasta.

Borovinić Bojović je rekla da je oprema kupljena kroz IPA CBC projekat “Zdrava ishrana predškolske djece”.

Navodi se da je u tom projektu partner bio DZ Bar, a u okviru njega otvoreno je i Savjetovalište za pravilnu ishranu i fizičku aktivnost, gdje se pružaju usluge savjetovanja o pravilnoj ishrani za roditelje i vaspitače u predškolskim ustanovama.

“Kroz ovaj projekat, DZ Bar dobio je i vozilo za uzorkovanje hrane i vode. Vrijednost ovog projekta iznosi preko 213 hiljada EUR, od čega je 85 odsto finansirano od EU, a 15 odsto DZ Bar iz sopstvenih sredstava“, navela je Borovinić Bojović.

Ona je naglasila da je cilj projekta da se utiče na osviješćenost i znanje opšte populacije o promovisanju i održavanju zdrave ishrane, jer su, kako je kazala, pravilna ishrana i redovna fizička aktivnost vodeći faktori u promociji i održavanju dobrog zdravlja kroz cijeli život.

Direktor DZ Bar Vuk Vujović istakao je da je IPA projekat “Zdrava ishrana predškolske djece”, produkt prekogranične saradnje tri države Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske i zahvalio Vladi i Ministarstvu zdravlja na pomoći u realizaciji.

On je kazao da projekat ima za cilj poboljšanje prehrambenih navika i cjelokupnog zdravlja djece podizanjeM svijesti o potrebi usvajanja zdravih životnih navika kod predškolske djece i njihovim daljim razvojem kroz adolescenciju i zrelo doba.

„Ovo je vrlo značajan projekat u kojem Dom zdravlja učestvuje sa budžetom od 250 hiljada EUR, uz podršku Vlade Crne Gore“, kazao je Vujović, napominjući da se projekat završava krajem godine.