18-02-2023

U Bečićima održan prvi festival „Naše ognjište“

U parohijskom domu Crkva Sveti Toma u Bečićima u saradnji sa Opštinom Budva i uz blagoslov oca Petra Cerovića u prethodna dva dana održan je prvi festival „Naše ognjište“.


Foto: portal RTV Budva

"Festival je u četvrtak otvorio konzul Republike Srbije u Crnoj Gori Mićo Rogović koji je tom prilikom dao podršku ovoj manifestaciji, ukazujući na značaj samog ognjišta kroz istoriju. Prisutnima su se prvog dana festivala predstavili Perica Đaković, autor knjiga „Morački jasnovidac“ i „Hristos se rodi“ i Neven Milaković - pjesnik rodoljublja, svetosavlja i kosovskog zavjeta. Drugog dana festivala svoje učešće su uzeli književnik Milutin Mićović, pjesnikinja Milica Bakrač i narodni guslar Nikola Krivokapić", saopštili su iz NVO Serdar.


Milaković, Foto: Miloš Albijanić

Milutin Mićović, religiozni mislilac, pjesnik, esejista, romanospisac, publicista i jedan od najznačajnih duhovnih stvaralaca na crnogorskoj književnoj i kulturnoj sceni, veče je započeo knjigom „Njegoš i savremena Crna Gora“.


Mićović, Foto: Miloš Albijanić

"Mi koji nosimo nasljeđe Petrovića i koji smo kršteni slobodom, ne smijemo dozvoliti da se osjećamo inferiorno i nemoćno na našem ognjištu i našem pragu, jer je Crna Gora bila luča srpstva nekada, pa se zapitajmo zašto ona ne bi bila i sada? Ako ćemo biti nasljednici naših duhovnih vođa i lidera onda s njima moramo i možemo sve", poručio je između ostalog Mićović.

Publika je tokom druge večeri festivala „Naše ognjište” mogla da uživa u stihovima Milice Bakrač, dobitnice književne nagrade „Milica Stojadinović Srpkinja” .

"Pjesme objedinjene naslovom „Gospode, nije nam hladno” su autorkina lirska svedočanstva o učestvovanju u litijima u Crnoj Gori 2019. i 2020. godine. Osim ovih publika je uživala i u stihovima iz zbirke poezija „Nek me ptice krikom bude”, „Soneti i pisma”, „Od zlata jabuka”, „Azbučnik”, „Jav iz Crne Gore”.


Bakrač, Foto: Miloš Albijanić

"Publici se uz strune gusala, sa pjesmama „Smrt majke Jugovića” i „Ropstvo Janković Stojana”, predstavio i narodni guslar Nikola Krivokapić", naveli su organizatori.


Krivokapić, Foto: Miloš Albijanić

U ime organizatora prisutne je pozdravio Predrag Parapid koji se tom prilikom zahvalio Opštini Budva kao i sponzorima Turističkoj organizaciji Budva, restoranu „Jadran” i kompaniji „Megapromet”.