24-01-2023

U Beogradu predstavljena tri broja časopisa „Limes plus“ o kulturnim i kreativnim industrijama

U Beogradu je juče održano prvo zajedničko predstavljanje tri broja naučnog časopisa "Limes plus" za društvene nauke i humanistiku (kategorija M51, vrhunski naučni časopis od nacionalnog značaja), koje je u 2022. godini objavila izdavačka kuća HeraEdu iz Beograda, a tematski koncipirao, pozvao autore da za njih pišu i uredio mr Dušan Medin, arheolog i menadžer u kulturi, izvršni direktor Društva za kulturni razvoj "Bauo".


Foto: Društvo za kulturni razvoj Bauo

"Predstavljanje je organizovano u hotelu Museum (ul. Čika Ljubina, br. 3–5) u sali "Epoha", u okviru događaja naslovljenog "Baština u mreži kulturnih i kreativnih indsutrija", na kojem su učestvovali prof. dr Radmila Grozdanić, Sandra Milenković Nikolić, Zorica Stablović Bulajić, vlasnica i direktorica izdavačke kuće HeraEdu, kao i Dušan Medin, urednik časopisa", saopšteno je iz Društva za kulturni razvoj "Bauo".

Na samom početku Zorica Stablović Bulajić istakla je značaj ovog časopisa, njegovo trajanje u kontinuitet (gotovo 20 godina), posebno naglašavajući kvalitet i raznovrsnost tema u ova tri nedavno objavljena broja. Dodala je i da joj je posebno zadovoljstvo što se posljednjih godina časopis sve više profiliše za tematiku iz humanistike, kao i što su čak tri broja posvećena kulturnim i kreativnim industrijama i baštini.

Prof. dr Radmila Grozdanić bliže se osvrnula na preduzetnički sektor u Srbiji, a posebno na njegov najkreativniji segment - kulturne i kreativne industrije. Predstavila je značenje osnovnih pojmova, normativni i institucionalni okvir, mogućnosti finansiranja, izazove i ograničenja s kojima se susreću svi oni koji djeluju u ovom širokom polju. Upoređivala je iskustvo Srbije i EU, te konstatovala da je na domaćem terenu neophodno još dosta raditi na tome ksko bi se postigao evropski standard.

Sandra Milenković Nikolić predstavila je segmente svog koautorskog rada sa Željkom Stevanovićem objavljenog u jednom od prošlogodišnjih brojeva ovog časopisa. Osvrnula se na statističke podatke o zastupljenosti kulturnih i kreativnih industrija u privrednom sektoru do kojih je došla prilikom istraživanja. Zaključila je da se u sektoru kulturnih i kreativnih industrija postiže "spoj nespojivog", u smislu široke zastupljenosti najrazličitijih djelatnosti - od umjetnosti do ekonomije.

Dušan Medin je zahvalio na saradnji izdavaču, autorima, recenzentima i stručnim saradnicima, na prilici da uredi ova tri časopisa kategorisana kao vrhunski naučni časopis od nacionalnog značaja. Predstavljavio je značenja ključnih definicija pojmova koji se najčešće susreću u ovim izdanjima (kulturne industrije, kreativne industrije, kreativno preduzetništvo), te ukazao na mogućnosti njihovog umrežavanja s kulturnom baštinom. Na kraju je upoznao prisutne sa imenima svih autora i njihovim temama radova zastupljenim u "Limesu plus".



Iz Društva za kulturni razvoj "Bauo" podsjećaju da skoro 40 autora i autorki čiji su radovi zastupljeni u tri broja časopisa "Limesa plus" za 2022. godinu dolaze iz različitih institucija javne uprave, kulture, nauke i prosvjete, privrednog i NVO sektora iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Bugarske i Ujedinjenih Arapskih Emirata: Ljiljana Gavrilović, Milena Jokanović, Iskren Velikov, Marta Rakvin, Porin Šćukanec-Rezniček, Žaklin Balen, Hristina Mikić, Branko Banović, Bojana Mišić, Marijana Šećibović, Refik Šećibović, Ljiljana Manić, Ivana Ercegovac, Mirjana Tankosić, Milan Jevtić, Dragan Janjušić, Milan Beslać, Boris Jevtić, Sandra Milenković Nikolić, Željko Stevanović, Dobrila Vlahović, Dušan Medin, Dragana Radević, Mihailo Zečević, Nenad Vujadinović, Milena Krklješ, Biljana Mickov, Edin Jašarović, Violeta Đerković, Janko Ljumović, Nataša Dakić, Dragana Janković, Adam Sofronijević, Gordana Ljubanović, Maja Simonović, Jelena Đurović, Stefan Novaković i Ognjen Tošović.

Na ovim linkovima nalaze se sva tri broja časopisa koja je moguće besplatno čitati i preuzeti::

1. Limes plus (tema "Novi pluralizam odnosa: kreativne tehnologije i baština") br. 1/2022



2. Limes plus (tema "U mreži kulturnih i kreativnih industrija) br. 2/2022



3. Limes plus (tema "Digitalni svet mapiranja kulturne geografije") br. 3/2022