03-02-2024

U Bijelom Polju neće biti pasa lutalica, gradi se privremeni azil

Konačno su se u Bijelom Polju stvari pomjerile sa mrtve tačke kad je u pitanju dugogodišnji problem pasa lutalica, koji su svakog drugog dana ujedali mještane. Iz Opštine je najavljeno da će se do proljeća izgraditi privremeno prihvatilište za napuštene životinje.

U Bijelom Polju neće biti pasa lutalica, gradi se privremeni azil | Radio Televizija Budva

Dok Vlada Crne Gore ne odobri odluku da se na sjeveru Crne Gore napravi regionalni azil, najavljeno prihvatilište biće privremeno rješenje.

Kako je kazao Muradif Grbović, direktor Komunalnog preduzeća, plan je da se svi psi lutalice čipuju.

"Imaće veterinarski tretman i sterilizaciju. Mislim da će to biti dobro rješenje da stanemo na put, da se slobodno izrazim, njihovoj slobodnoj šetnji po gradu", rekao je Grbović u emisiji "Mreža" na TVCG.
Zabrinjavajući podaci dolazili su iz Bijelog Polja: Zavod za hitnu medicinsku pomoć registrovao je ujede pasa svakog drugog dana. Gotovo da nema naselja u Bijelom Polju da nema napuštenih pasa, a nedavno je u jednoj gradskoj školi pas ujeo učenika.

Kako problem godinama nije jenjavao, Opštini su rasli troškovi za naknadu štete.

"To nije bio problem Bijelog Polja, već i cijele Crne Gore, a pogotovo sjevera. Na nedavnom sastanku koji smo imali sa predsjednikom opštine Petrom Smolovićem dobili smo saglasnost za izgradnju prihvatilišta. Smolović je formirao komisiju i nadam se da ćemo do proljeća imati prihvatilište", pojasnio je Grbović.

Tako će nezbrinuti psi imati mnogo humaniji tretman i neće biti više po ulicama.

"Osim opštinskih organa, u ovaj projekat biće uključen i NVO sektor. Biće ostavljen dežurni broj telefona na koji mogu prijaviti da se psi sklone sa ulice", zaključio je Grbović.

(RTCG)