19-02-2024

U budvanskim osnovnim školama časove drže nastavnici koji nisu u štrajku, u srednjoj školi sjutra redovna nastava, u vrtićima smanjen obim rada

Nastavni kadar koji nije u štrajku danas drži redovnu nastavu u svim obrazovnim ustanovama u Budvi.

U budvanskim osnovnim školama časove drže nastavnici koji nisu u štrajku, u  srednjoj školi sjutra redovna nastava, u vrtićima smanjen obim rada | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva portala

Novak Ljubanović, direktor OŠ "Stefan Mitrov Ljubiša" je u izjavi za Radio Budvu kazao da redovnu nastavu u ovoj školi drže nastavnici koji nisu u štrajku.

"Škole nisu imale najbolju instrukciju oko toga da li će i na koji način moći odvijati nastavani program. Mi nismo imali pravo ispred ministarstva djeci da kažemo da ne dolaze u školu jer prosto nismo mi ti koji treba to da radimo a sindikat prosto radi onako kako smatra da treba. Sud može da donese odluku o tome da li je štrajk zakonit ili ne, mi u to nećemo da ulazimo. Kod nas ovjde u školi je 53,54 odsto kolega u štrajku, odnosno 68 kolega, a onih koji nisu u štrajku je 48,46 odsto, dakle 59 kolega rade danas. Djeca dolaze u svečanu salu, oni koji nemaju nastavu odnosno njihovi predmetni nastavnici koji su u štrajku ti časovi se preskaču, djeca bivaju u školi i raspoređuju se kod nastavnika koji drže ćasove. Kada je u pitnju razredna nastava tu su učitelji koji rade nesmetano, dosta njih nije u štrajku tako da oni redovno drže nastavu sa učenicima nižeg razreda. Najveći problem je sa predmetnom nastavom jer je većina nastavnika iz ove oblasti u štrajku", kazao je Ljubanović.

Nataša Radonić, direktorica Druge osnovne škole je u izjavi za Radio Budvu istakla da sva djeca koja su jutros došla u školu su i zadržana u njoj.

"U našoj školi oko 52 odsto zaposlenih je u štrajku. Kao što znate po važećem zakonu osnovna škola je obavezna, nemamo pravo mi kao direktori niti bilo ko da pozove djecu da ne dolaze u školu. Ja sam poslala sinoć saopštenje roditeljima da škola radii i prosto se snalazimo kako znamo i umijemo jutros. Nama je u prvoj smjeni razredna nastava, 20 nastavnika razredne nastave je u štrajku, a djeca čiji nastavnici nisu u štrajku su na časovima, a drugoj djeci su obezbijeđene druge aktivnosti u školi. Nijedno dijete nije van škole koje je danas došlo u školu", kazala je Radonić.

Krsto Vuković, direktor SMŠ "Danilo Kiš" je za Radio Budvu kazao da će se od sjutra nastava u ovoj školi odvijati redovno.

"Mi smo juče imali sjednicu nastavničkog vijeća da utvrdimo koliko će nastavnika biti u štrajku, a koji neće držati nastavu. Tu su se čula brojna mišljenja i stavovi i to se jutros prenijelo u zbornicu gdje smo nastavili da razgovaramo i došli smo do kompromisnog rješenja uvažavajući osnovni postulat našeg rada a to je interes djece, da od sjutra ne prekidamo nastavu i neće biti profesora koji će držati ili skraćene časove ili neće uopšte držati nastavu tako da će se nastava odvijati redovno kao i do sada, ali to ne znaći da nećemo iskazati vid nezadovoljstva našim statusom. Po našem dogovoru koji ćemo ubrzo saopštiti javnosti po našim odlukama mi ćemo u periodu od danas do 19. marta imati intenzivne aktivnosti sa namjerom da utičemo na mijenjanje statusa prosvjetnih radnika generalno kvaliteta rada unutar obrazovnog sistema Crne Gore. Naših je zahtjeva 14, utvrdićemo dinamiku kako će sve to uzgledati i zavisno od rezultata u kompletnoj situaciji tako ćemo se i odnijeti prema svemu nakon isteka ovog roka", kazao je Vuković.

Aleksandar Čkuljević predsjednik sindikata JU "Škola za osnovno muzičko obrazovanje" kazao je za portal RTV Budva da dio profesora štrajuke.

"Dio profesora štrajuke, a oni nastavnici koji imaju nastavu taj dan dužni su da budu u školi. Onim danima kada imaju individualnu nastavu su dužni da budu od osam do 12 časova. Štrajkuju svi nastavnici koji su se prijavili za štrajk i štrajk je u toku. Svako dijete koje dođe u školi, neće propustiti čas, uvijek će biti neko od profesora", istakao je Čkljuljević.

Direktor JPU "Ljubica V.Jovanović Maše" Žarko Ristić je za Radio Budvu potvrdio da su u svim objektima vrtića odvija minimalan proces rada i oni koji su potpisali peticiju za štrajk rade u ograničenom radnom vremenu.