24-03-2024

U Budvi 585 registrovanih skupština stanara, poštovanje reda u stambenim zgradama zakonom definisano

Ako neko od vaših komšija prosipa tečnost, baca predmete, otpad, istresa podne i druge prostirke sa prozora, terasa, ako na prozoru, balkonu, terasi drži predmete koji ugrožavaju bezbjednost prolaznika, ako na ulaznim vratima ne postavi metalnu pločicu sa brojem stana, ako ne dovede u uredno stanje zajedničke prostorije poslije svake upotrebe biće novčano kažnjen stoji u Opštinskoj Odluci o kućnom redu u stambenim zgradama.


Foto: Portal RTV Budva

Odluka o kućnom redu u stambenim zgradama u Budvi je zvanično donijeta 2015. godine, dok je 2018. godine dopunom i izmjenom odluke precizirana kaznena politika koja se odnosi kako na fizička tako i na pravna i privredna lica. U Odluci je precizirano da poslove inspekcijskog nadzora vrši Komunalna inspekcija i policija.

"Komunalna inspekcija i Komunalna policija svakodnevno putem telefona call centra, pisanim inicijativama preko Građanskog biroa, e-majl-a, dobija prijave nepravilnosti u stambenim zgradama i reaguje shodno Zakonu o stanovanju i Odluci o kućnom redu na teritoriji Opštine Budva", saopštili su za naš portal iz Komunalne inspekcije i Komunalne policije Budva.

Građani koji dijele zajednički stambeni objekat, zgradu, često imaju razne primjedbe.

"Takve situacije su najčešće zauzimanje zajedničkih prostora, hodnika, stepeništa, podruma, garaža, buke za vrijeme kućnog odmora, oštećenje na vodovodnoj i kanalizacionoj infrastrukturi i zajedničkom prostoru oko stambenih zgrada", naveli su.

Glavni problem je nepostajanje skupštine stanara

Jedan od glavnih problema prilikom rješavanja spornih situacija je nepostojanje skupština etažnih vlasnika i upravnika zgrada.

"Komunalna inspekcija i Komunalna policija u većini slučajeva izlazi na lice mjesta i rješava nastale probleme. U toku vršenja inspekcijskog nadzora otežan je rad jer veći broj stambenih jedinica ne posjeduje skupštinu etažnih vlasnika i upravnika zgrade, a što su u obavezi da formiraju kod nadležnog organa, Sekretarijata za komunalno stambene poslove Opštine Budva, preko kojih bi se uspešnije i efiksnije vršio inspekcijski nadzor. Tokom vršenja inspekcijskog nadzora prvenstveno se djeluje preventivno, a u slučaju ne postupanja po nalogu inspektora i komunalnih policajaca preduzimaju se druge upravne mjere i radnje iz nadležnosti", saopštili su.

Podsjećamo da shodno odluci kazne za pravna lica iznose od 100 do 1,500 eura, za fizička od 10 do 100 eura, a za preduzetnike od 30 do 250 eura.

Novčanom kaznom od 100 eura do 1.500 eura kazniće se za prekršaj pravno lice ako: se ponaša na način koji ne obezbjeđuje dnevni i noćni odmor stanara zgrade u vrijeme od 14h do 18h i od 22h do 6h, ako prosipa tečnost, baca predmete, otpad, istresa podne i druge prostirke sa prozora, terasa, ako na prozoru, balkonu, terasi drži predmete koji ugrožavaju bezbjednost prolaznika, ako na ulaznim vratima ne postavi metalnu pločicu sa brojem stana, ako ne dovede u uredno stanje zajedničke prostorije poslije svake upotrebe.

U Budvi zvanično 585 stambenih zgrada.

Sekretarijat za komunalno stambene poslove Opštine Budva je shodno zakonskim regulativama, Zakona o održavanju stambenih zgrada i Zakona o svojinsko pravnim odnosima obavezan da vodi Registar upravnika stambenih zgrada Opštine Budva, u kojem je upisano 585 stambenih zgrada. Mandat upravniku traje četiri godine i obnavlja se nakon tog perioda, ili nakon određenh izmjena u samoj stambenoj zgradi, kazala je za naš portal Andera Uzelac iz Sekretarijata za komunalno stambene poslove.

Procedura registracije nije komplikovana i na zvaničnoj web stranici Opštine Budva objavljeni su obrasci koji su potrebni za registraciju stambene zgrade.

"To je zahtjev za formiranje organa upravljanja u stambenim zgradama, zatim tu su i Poziv etažnim vlasnicima; Zapisnik sa sastanka etažnih vlasnika stambene zgrade; Odluka o konstituisanju Skupštine etažnih vlasnika; Odluka o predsjedniku Skupštine etažnih vlasnika stambene zgrade; Odluka o imenovanju za upravnika stambene zgrade; Ugovor o međusobnim odnosima između Skupštine etažnih vlasnika; Odluka o računu za uplatu sredstava za održavanje zajedničkih djelova stambene zgrade; Odluka o izradi pečata; Odluka Pravila o međusobnim odnosima etažnih vlasnika stambene zgrade i sama Pravila, Prijava o razvrstavanju po djelatnosti jedinice razvrstavanja koja se uz uplatnicu upućuje Monstatu. Ovom organu se prilaže predmetna dokumentacija pečatirana pečatom stambene zgrade, na osnovu koje ovaj organ dosnosi Rješenje i proslijeđuje ga Monstatu radi dobijanja šifre djelatnosti. Registracijom zakon daje svojstvo pravnog lica stambenoj zgradi", objašnjava detaljno Uzelac.

Značaj i uloga skupštine stanara veliki

Skupština etažnih vlasnika ima izuzetan značaj u upravljanju stambenih zgrada, kroz donošenje mnogbrojnih odluka o održavanju, finansijska pitanja, sigurnost, pravila kućnog reda i drugim važnim pitanjima koja se tiču zajednice etažnih vlasnika. Ovo tijelo omogućava demoktratski proces donošenja odluka i promoviše transparentnost u upravljanju zgrade. Za one koji još uvijek nisu ispoštovali ovu obavezu Uzelac savjetuje:

"Obzirom da na teritoriji Opštine Budva posluje 15 agencija, čije su centrale po teritoriji Crne Gore, a bave se skupštinom etažnih vlasnika, koje su posrednici i Upravnici u pojedinim zgradama, vlasnici bi se trebali informisati o važnosti skupštine etažnih vlasnika i načinom kako se može poboljšati upravljanje zgradom. Treba im objasniti koje su njihove odgovornosti i prava kao etažnih vlnisnika. Treba organizovati sastanke na kojima treba pozvati sve etažne vlasnike stambenih jedinica i na taj način ih upoznati sa koristima koje donosi Skupština etažnih vlasnika. Ovakav uticaj je postepen, ali uz uloženi trud, napor i angažovanje mogu donijeti pozitivne rezultate u formiranju Skupštine etažnih vlasnika. Zakonski je data mogućnost postavljenje privremenog upravnika na zahtjev etažnih vlasnika i službenoj dužnosti. Mišljenja smo da bi se trebala uvesti Agencija za stanovanje na teritoriji naše opštine (npr. kao Opštini Podgorica) koja bi podsticala sve gore navedeno", zaključila je Uzelac.

Za probleme u stambenim zgradama postoje rješenja, samo je potrebna zainteresovanost, volja i upornost da se stvari dovedu u red. Jedan od najpouzdanijih načina je zakonsko djelovanje kroz formiranje skupštine stanara i izbor adekvatnog upravnika.

J.M.