12-01-2024

U Budvi bez težih kliničkih slika zbog kovida i velikog kašlja, kraj januara uvijek dominantan kada su u pitanju virusi i infekcije

O epidemiološkoj situaciji nakon praznika gdje je bilo dosta okupljanja kako porodičnih tako i javnih što je moglo rezultirati širenjem respiratornih infekcijha, govorila je dr Marija Mališić, epidemiološkinja budvanskog DZ.


Foto: arhiva, PrtSc

"Trenutno je pojačan broj pacijenata koji se žale na respiratorne infekcije, veliki broj građana traži pomoć ljekara, najčešći simptomi na koje se građani žale su kašalj, kijavica i temepratura, što je i uobičajeno za ovo doba godine, a psobeno se okečukeje nakon maosvnih okupljanja i boravka u zatvorenom, prenose se uglavnom kapljičnim putem i dirketnim kontaktom, a ono što je dominantno jesu virusi koji su slični gripu, a prisutan je i virsu kovida", istakla je ona.

Kada je u pitanju veliki kašalj, potvrđenih slučajeva u Budvi ima, ali nije alarmantno

"Ima i djece među inficirianima, nije prisutna teža klinička slika ni u jednom slučaju, ali je vakcinacija jako važna prilikom velikog kašlja, jer je on naročito opasan za bebe. Kovid takođe ne prati teška klinička slika, kod dosta ljudi prođe i neopaženo, ali se pacijenti javljaju kasnije zbog lošeg opšteg stanja i oslabljenog imuniteta, a prisutan je i kod mlađih i kod starijih, srećom bez značajnih komplikacija", ističe Mališić.

Mališić napominje da se porast respiratornih infekcija očekuje krajem januara i ferbuara kada se građani vrate sa putovanja i zimovanja, te da je taj period uvijek pik za sve infekcije i viruse.

Opšrinije u videu:



D.P.