03-06-2014

U Budvi održan 38. sastanak Evropske bankarske federacije

Bankarski sektor ostvario je značajan trend rasta aktive, depozita, kredita i kapitala i poslije dužeg perioda 2013. godinu završio sa pozitivnim rezultatom, kazao je generalni sekretar Udruženja banaka Crne Gore UBCG Mirko Radonjić.

U Budvi održan 38. sastanak Evropske bankarske federacije | Radio Televizija Budva

UBCG bilo je domaćin 38. sastanka Evropske bankarske federacije EBF održanog u hotelu Avala u Budvi.

Guverner Centralne banke Crne Gore CBCG Milojica Dakić govorio je o procesu prisupanja Crne Gore Evropskoj uniji EU, a posebno o Poglavlju četiri koje se odnosi na zakonske propise koji regulišu bankarski sektor.

"Dakić se osvrnuo i na problem loših kredita zbog čega je CBCG zajedno sa Ministarstvom finansija i Svjetskom bankom pokrenula projekat pod nazivom „Podgorički pristup“, u okviru kojeg je posebno istakao značaj donošenja Zakona o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju“, saopšteno je iz UBCG-a.

On je naglasio da je 2013. godina ekonomskog oporavka kada je Crna Gora izašla iz recesije bilježeći rast u svim oblastima bankarskog poslovanja.Sada je bankarski sistem u Crnoj Gori stabilan, likvidan i solventan.

Na sastanku su razmijenjena iskustva i razmotrena najnovija dešavanja u bankarskom sektoru u EU i zemljama regiona, najnovije promjene u zakonodavstvu Evropske unije, uticaj posljednjih izbora u EU na bankarski sektor,a predmet diskusije bila je i problematika sprečavanja pranja novca.

EBF koja postoji više od 50 godina i okuplja oko 4.500 banaka širom Evrope je „glas evropskih banaka“. Udruženje banaka Crne Gore UBCG je od 2006.godine pridruženi član EBF-a, do ulaska Crne Gore u EU, kada će ostvariti i punopravno članstvo.

Sastanku su prisustvovali predstavnici EBF-a iz Brisela, kao i udruženja banaka Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Češke, Francuske, Holandije, Hrvatske, Litvanije, Mađarske, Makedonije, Poljske, Rusije, San Marina, Srbije, Turske i zemlje domaćina Crne Gore.

Naredni sastanak će se održati u Briselu, krajem godine.