21-09-2021

U Budvi održan prvi FIG Montenegro Wild Beauty Cup

Prvi FIG Montenegro Wild Beauty Cup održan je minulog vikenda u našem gradu u organizaciji Gimnastičkog kluba "Budva", a pod pokroviteljstvom Međunarodne gimnastičke federacije (FIG). U isto vrijeme upriličen je internacionalni turnir za seniore i mlađe kategorije.


Foto: portal RTV Budva/M.S.

Na takmičenjima u Mediteranskom sportskom centru je nastupilo 139 gimnastičarki iz 10 zemalja, a ovaj sportski događaj u subotu je otvorio šef kabineta predsjednika Opštine Budva Nikola Jovanović. On se zahvalio svim akterima koji su učinili napor da u našem gradu bude održan svjetski značajan turnir.

"Opštini Budva i državi Crnoj Gori čini veliku čast što smo domaćini ovako značajnog turnira i što smo u konkurenciji od 148 zemalja i isto toliko saveza počastvovani da svjedočimo otvaranju takmičenja koje je, vjerujem, samo početak ritmičke gimnastike u Crnoj Gori", rekao je Jovanović.

Na FIG turniru u konkurenciji seniorki prvo mjesto pripalo je Ruskinji Irini Anjenkovoj, drugo je zauzela Karolina Mizune iz Letonije, a treće njena sunarodnica Ana Murikova.

Kod juniorki prva je bila Arina Janovskaja, takođe Ruskinja, a drugo mjesto ovoj zemlji donijela je Lidija Černiševa. Gimnastičarka Kamila Seizdade iz Azerbejdžana turnir je završila kao trećeplasirana.

Predsjednik Svjetske gimnastičke federacije Morinari Vatanabe izrazio je zadovoljstvo što je prvi put u Crnoj Gori i podsjetio da je ovo takmičenje prvi Kup koji FIG organizuje u našoj zemlji.

"Veoma sam srećan i ovdje se radi jako dobro. Naravno, teško je organizovati FIG takmičenje, naročito u vrijeme pandemije koronavirusa. Nada se da će se ovo takmičenje nastaviti. Vidio sam mnogo talentovane djece, vrijedno treniraju i Crna Gora u budućnosti može doći do medalje na Olimpijskim igrama", izjavio je Vatanabe za "Polis".

U Gimnastičkom savezu dali su sve od sebe da se turnir održi na najvišem nivou na kojem je to moguće uraditi, istakla je predsjednica Vesna Radonić.

"Jako smo počastvovani što je gospodin Vatanabe sa nama, što je samim tim uveličao naš početak. I kao što je on rekao, želimo da se u kontinuitetu nastavi ovaj Kup i da naše gimnastičarke budu sve bolje. Ja se nadam da će Crna Gora u skorije vrijeme naći svoje mjesto, obezbijediti prostor za trening i da postignemo jedan od boljih rezultata, jer imamo sve preduslove za to", naglasila je Radonić.

Dobar rezultat i za crnogorske reprezentativke

Na internacionalniom turniru za seniorke prvo mjesto osvojila je Elizabeta Lugovski, a u juniorskoj konkurenciji Milana Trofimova. U kategoriji 1-A za 2013. godište trijumfovala je Marta Ševčuk, a Valerija Koljesnikova zauzela je drugu poziciju.


Foto: portal RTV Budva/M.S.


Naša reprezentativka Olesija Veriš bila je druga u kategoriji 2-A za 2011. i 2012. godište.

U kategoriji 2-B za 2011. i 2012. godište prvo mjesto osvojila je naša reprezentativka Meri Arzumanian a drugo Teodora Vujošević. U 3-B kategoriji naša predstavnica Simona Marić je zauzela četvrtu poziciju.

Olesija Veriš završila je na drugom mjestu u kategoriji 2-A za 2011. i 2012. godište.

Kako su kazali iz Gimnastičkog saveza, do prve tri pozicije u B kategoriji za 2015. godište stigle su Simona Sekulić, Jaroslava Zakarenko i Hana Božović, dok je u istoj kategoriji za 2013. drugo mjesto zaslužila Lara Tadić.



M.S.