15-03-2023

U Budvi održan sastanak povodom izrade Aplikacione knjige za Evropsku prijestonicu kulture

U Velikoj sali Opštine Budva danas je održan interaktivni sastanak na kojem su učesnici imali priliku da se upoznaju sa načinom formulisanja ideja za projekte koji će ući u drugu fazu izrade Aplikacione knjige kandidature Budve i Boke za Evropsku prijestonicu kulture za 2028. godinu.


Sa današnjeg sastanka, Foto: portal RTV Budva

Na sastanku su govorili sekretarka Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Budva, Danijela Došljak, koordinator projekta "Budva - Boka 2028 Evropska prijestonica kulture", Dušan Kaličanin, programski direktor, Nemanja Milenković koji je učestvovao uz izradi Bidbook-a kandidature Budve i Boke, te umjetnički direktor Monika Ponjavić, koja je sa Milenkovićem takođe bila angažovanja na pisanju Bidbook-a.

Sekretarka Došljak u ime Opštine Budva pozdravila je prisutne, podsjetivši da je u decembru Budva ušla u finale ovog prestižnog takmičenja.

"U prvoj aplikacionoj knjizi prikazana je vizija Budve u narednom periodu, a do pobjede u finalnom takmičenju predstoji težak i dug proces. Današnji sastanak ima temu šta je dobar projekat za Evropsku prijestonicu kulture i ovo je za vas prilika da nama date ideje za projekte koji će ući u drugu fazu Aplikacione knjige", kazala je ona.


Došljak, Foto: portal RTV Budva

Koordinator projekta, Dušan Kaličanin pojasnio je da je Budva, uz podršku Opštine, resornog Ministarstva kulture i medija, kao i Vlade Crne Gore završila prvu fazu kandidature. Kako je rekao, uslijedio je rad sa građanima Budve i izrada prve aplikacione knjige koja nije konačna.

On je napomenuo da je do 28. avgusta neophodno uraditi još bolju, sadržajniju verziju Aplikacione knjige, a odbrana u Briselu uslijediće 19. decembra.


Kaličanin, Foto: portal RTV Budva

"Odbrana je veoma težak zadatak. Vi odgovarate usmeno na pitanja eksperata koji su ljudi sa velikim iskustvom, a bili su rukovodioci drugih prijestonica kulture u prethodnih 20 godina. Danas želimo da vam predstavimo najkraći put kako ideje koje ste slali možemo najbolje da uklopimo u viziju koja je prepoznata od Evropske unije. Postoje tri programske cjeline i ono što ste do sada slali se razrađuje i uklapa u cjeline ili podcjeline. Cilj je da vi kažete šta mislite da bi trebalo da bude promjena kroz kulturu i kreativne industrije u ovom gradu, a mi smo tu da vam pomognemo da to formulišete. A to što formulišete, opet svi zajedno treba da uklopimo u knjigu koja će biti razumiljiva Panelu i na osnovu koje će oni reći da li smo pobijedili ili nismo", istakao je Kaličanin.

Programski direktor Nemanja Milenković rekao je da je cilj sastanka da se zainteresovanima daju smjernice kako da se uklope u zadati okvir.

"Krilatica našeg projekta u najkraćem je definisana kroz Njegoševu maksimu "Neka bude što biti ne može". To znači da treba da podignemo ukupne kapacitete grada, jer Evropska prijestonica kulture se ne dodjeljuje gradovima koji to već jesu. Za gotovo 40 godina postojanja ove titule, sama Evropska komisija je izuzetno ponosna na ovaj projekat jer on ima kapacitet da promijeni grad u društvenom, ekonomskom i političkom smislu. Ta priča je vrsta metafore koja prikazuje naprezanje ukupnog grada kako bi se dosegao prelomni momenat u kojem vi idete na novi zalet koji daje novu snagu i samopouzdanje. Suštinski vrh nikad nije do kraja, ali ako mu ne težimo nećemo ga ni doseći. Odlučili smo se da u slučaju Budve to uradimo kroz tri programske cjeline: zemlju, vodu i svjetlost", kazao je Milenković.


Milenković, Foto: portal RTV Budva

Umjetnička direktorka Monika Ponjavić pojasnila je da svaki od pomenutih segmenata ima određeni cilj i program kako stići do cilja.

"Zemlja se zapravo bavi pitanjem identiteta i stvaranjem pravičnog društva. Voda je struktura koja se bavi onim što čini trenutno stanje Budve. Svjetlost je cjelina koja se zapravo bavi pitanje prisutnosti u trenutku, sadašnjeg trenutka i vizijom o tome šta Budve želi. U odnosu na to mi smo razradili teme programskih cjelina. U "Zemlji" su osnovne teme društvena nejednakost, raznolikost i integracije. U pitanju su teme koje su vrlo značajne na nivou Evropske unije i treba da vodimo računa da se uklapamo u ono čemu oni teže, a sve to zapravo držimo na lokalnom nivou. U tom smislu, ove teme su prepoznate kao zanimljive i njima i nama. Što se tiče "Vode", teme su interkulturalnost, migracije i antikolonijalizacija. Recimo, u smislu antikolonijalizacije ono čemu smo mi težili jeste da ne pričamo o tome u klasičnom smislu, već u smislu onoga što vi dobijate u pogledu turizma. I to je ta neka igra koju smo mi pokušali da ispoštujemo. Na sličnom tragu, "Svjetlost" se bavi pitanjem mentalnog zdravlja, prisutnosti u sadašnjem trenutku, zatim pitanjima zagađenja u smislu mentalnog zagađenja, rata, društvenih mreža. Probajte kada radite projekte da se držite okvira ovih tema, ali i da im date širinu i da maštate", istakla je ona.


Ponjavić, Foto: portal RTV Budva

Učesnici sastanka su kao dobre primjere projekata u kandidaturi za titulu Evropske prijestonice kulture izdvojili iskustva Novog Sada, litvanskog Kaunasa, grada Galevej u Irskoj i holandski Leuvarden, predočivši kako aktivnosti mogu doprnijeti prevazilaženju problema kontinuirano loših vremenskih prilika ili povećanog stepena suicida u gradskoj sredini.

Zainteresovani građani će svoje ideje za projekte imati priliku da predlože na način što će se javiti na konkurs Sekretarijata za društvene djelatnosti koji će uskoro biti objavljen sa pravilima i propozicijama.



M.S.