29-05-2016

U Budvi pokrenuto 87 istraga

Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je finansijske istrage protiv 87 fizičkih i pravnih lica u okviru istraga o malverzacijama u budvanskim slučajevima, potvrđeno je Pobjedi iz te institucije.

U Budvi pokrenuto 87 istraga | Radio Televizija Budva

''Češljanje“ poslova budvanske opštine Tužilaštvo je otvorilo slučajem izgradnje fabrike za desalinizaciju vode na Zavali. Zbog sumnje da su gradsku kasu oštetili za 802 hiljade eura, krajem 2010. godine lisice na ruke su stavljene tadašnjem gradonačelniku Rajku Kuljači, njegovom zamjeniku Draganu Maroviću, poslaniku Đorđu Pinjatiću i još deset osoba.

Sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom sklopila je firma i ,,Trejd junik“, koja se kao pravno lice našla na spisku osumnjičenih u aferi ,,TQ Plaza“. Shodno tom sporazumu, ta firma će na ime štete vratiti opštini 19,5 miliona eura.

Prema odredbama sporazumnog priznanja krivice, Miloš Marovic će platiti 380.000 eura na ime štete koju je izazvao vršenjem krivičnih djela prilikom prodaje zemljišta u mjestu Prijevor.
Lazar Rađenovic dogovorio je da odleži dvije godine zatvora i plati 30 hiljada eura zbog ucešca u tri slučaja.

Hapšenje Svetozara Marovića ostavljeno je za kraj iako ga je njegov bliski saradnik i partijski kolega Rajko Kuljača odmah nakon što je uhapšen 13. avgusta prošle godine označio kao šefa kriminalne organizacije. Suočen sa optužbama za učešće u malverzacijama u aferama ,,TQ Plaza“, ,,Jaz“ i ,,Akva park“ Kuljača je odlučio da prekine ćutnju, poučen iskustvom iz predmeta ,,Zavala“ gdje je nepravosnažno osuđen na petogodišnju robiju. On je u zamjenu za status svjedoka saradnika priznao da je bio član kriminalne organizacije kojom je rukovodio Marović.

Na klupi za svjedoke saradnike, Kuljači su se ubrzo pridružili nekadašnji direktor AMD Budva Igor Trnski, vlasnik kompanije ,,Trejd junik“ Mirko Latinovic i Marko Vujovic, kum Miloša Marovica.Oni su potvrdili Kuljačinu pricu da je Marović rukovodio svim spornim poslovima.