07-11-2021

U Budvi svečano otvoreno Evropsko prvenstvo u kik boksu

Svečanom ceremonijom u Mediteranskom sportskom centru u Budvi otvoreno je prvenstvo Evrope u kik boksu za starije kadete i juniore.


Foto: portal RTV Budva/M.S.

Predsjednik Kik boks saveza Crne Gore Ivan Strugar poželio je svim takmičarima i gostima iz WAKO federacije dobrodošlicu u Budvu.

"Izuzetno smo zadovoljni i privilegovani što smo dobili priliku da organizujemo Evropsko prvenstvo. Takođe nam je velika odgvornost da u vremenu kada svijetom vlada pandemija Covid-19, organizujemo bezjedno takmičenje za sve učesnike, a da istovremeno sve bude održano na najvišem nivou. Nadamo se da ćemo se u tome uspjeti i vjerujemo da ćemo se pokazati kao dobri domaćini i da će svima nama takmičenje ostati u najljepšem sjećanu", istakao je Strugar.

Generalni sekretar Crnogorskog olimpijskog komiteta Igor Vušurović čestitao je WAKO federaciji ulazak u olimpijsku porodicu. On je rekao da Crna Gora ima višedecenijsko iskustvo u razvijanju kik boksa, podsjećajući da se veliki broj sportista iz naše zemlje okitio medaljama na evropskim i svjetskim prvenstvima.

"Vi ste na početku vaših sportskih karijera i ovo je prilika da sve svoje sportske ambicije dokažete i na ovom takmičenju. U to ime, želim vam puno sreće i uspjeha i da u duhu fer pleja završite prvenstvo i vratite se kući sretni i zadovoljni. Sretan vam početak, uživajte u Budvi - gradu kojem ćete se sigurno vratiti", poručio je Vušurović.

Prisutne je pozdravio i v.d. direktora Uprave za sport i mlade Marko Begović.

"Neka fokus bude na sportistima i sportskim radnicima. Da ostvare svoj maksimum tokom šampionata, svakako poštujući mjere vezanu za pandemiju Covid-19. Da poštuju prinicipe olimpizma i fer plej. Poštujte sebe i svog protivnika i budite najbolji što možete", rekao je Begović.

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević kazao je da je odluka da Budva bude domaćin Evropskog prvenstva velika čast za naš grad.

"Opština Budva je već dvadeset godina prepoznatljiva kao dobar domaćin i uspješan organizator ovakvih takmičenja. Posebno želim da se zahvalim našem šampionu Ivanu Strugaru i promoteru Bobanu Nikiću na dugogodišnjoj uspješnoj saradnji. Takmičarima i svim gostima želimo da se osjećaju ugodno, ponesu najljepše utiske iz Budve i Crne Gore i da nam se jednog dana vrate ponovo", poručio je Carević.

Uslijedilo je i obraćanje predsednika WAKO federacije Roja Bejkera.

"Nadam se da među pojedinima ovdje ima budućih osvajača medalja na EP 2023. i na Olimpijskim igrama. Ja to lično nisam uspio, ali želim da to bude neko od vas. Želim da se zahvalim crnogrskom Kik boks savezu, organizatorima, volonterima, sudijama... Odradili ste odličan posao", naglasio je Bejker.

Na šampionatu će se nadmetati 1.425 boraca iz 39 država. Našu zemlju predstavljaće 19 sportista. U disciplini kik lajt, na tatamiju, nastupiće kadeti: Nemanja Radnjić, Tarik Raščić, Matija Radović, Ishak Agović i Nermina Škrijelj, kao i juniori: Miodrag Popović, Matija Bukilić, Uroš Vučinić i Matija Drobnjak.

U ringu, u lou kiku, boriće se mlađi juniori: Emad Kalač, Nikola Jovetić, Lazar Madžarović, Faruk Dacić, Pavle Vušurović i

Nikola Marinković, te stariji juniori: Aid Šaljić, Ilija Perović i Danilo Bećirović. U superteškoj kategoriji, discipline K1 nastupiće Miloš Mugoša, koji brani evropsko zlato.

"Simbolično, gongom, prvenstvo su otvorili predsjednik našeg Saveza Ivan Strugar, vršilac dužnosti direktora Uprave za sport i mlade Marko Begović, gradonačelnik Budve Marko Carević, predsjednik Svjetske kik boks federacije Roj Bejker i prvi čovjek WAKO Evropske asocijacije Ištvan Kiralji", saopšteno je iz crnogorskog Kik boks saveza.

Prvi mečevi šampionata na programu su sjutra.