24-01-2024

U budžet Crne Gore 2,6 miliona eura dobiti CBCG

U budžet Crne Gore biće prenijeto 50 odsto dobiti Centralne banke Crne Gore (CBCG) iz 2022. godine u visini od 2,6 miliona eura, dok se preostalih 2,6 miliona eura raspoređuje u opšte rezerve Centralne banke, navodi se u saopštenju te institucije.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Ovim se, kako su kazali, doprinosi likvidnosti državnog budžeta i dodatno ojačava kapitalna pozicija CBCG.

"Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o Centralnoj banci Crne Gore, koji je Skupština Crne Gore usvojila 29. decembra 2023. godine, utvrđen je drugačiji tretman nerealizovanih revalorizacionih gubitaka za finansijska sredstva koja se mjere po fer vrijednosti, na način da se oni ne pokrivaju, već se drže na računu nerealizovanih revalorizacionih rezervi do momenta njihove prodaje, odnosno dospijeća. Ovim su stvoreni uslovi za raspodjelu finansijskog rezultata Centralne banke Crne Gore iz 2022. godine, pa je Savjet CBCG donio Odluku o raspodjeli dobiti Centralne banke Crne Gore za 2022. godinu", podsjećaju iz CBCG.

Savjet Centralne banke Crne Gore predložio je da se za članicu Upravnog odbora Fonda za zaštitu depozita imenuje Ivana Joličić, šefica u Direkciji za regulativu Sektora za kontrolu u Centralnoj banci Crne Gore.

Prema Zakonu o zaštiti depozita, članove Upravnog odbora imenuje predsjednik Crne Gore.

"Savjet je donio i rješenje o izdavanju odobrenja za pružanje platnih usluga platnoj instituciji 'Alta Pay Group' d.o.o. Budva, sa sjedištem u Budvi, i razmatrao i druga pitanja iz domena svoje nadležnosti", kazali su iz CBCG.



(Portal RTCG)