11-04-2018

U Crnoj Gori 75 oboljelih od malih boginja

U Crnoj Gori od početka godine registrovano je 75 osoba koje su oboljele od malih boginja, saopštili su predstavnici Instituta za javno zdravlje (IJZ) i dodali da vrh obolijevanja još nije dostignut, odnosno da nema razloga za proglašenje epidemije.

U Crnoj Gori 75 oboljelih od malih boginja | Radio Televizija Budva

“Broj novooboljelih od morbila nastavio je da raste nešto sporijim tempom nego tokom prethodnog mjeseca. Sličan trend bilježi se kako u regionu tako i u mnogim državama Evrope što je posljedica isključivo neadekvatne vakcinacije djece”, kazali su iz Instituta.

Iz te zdravstvene ustanove su naveli da se na bolničkom liječenju od morbila nalazi sedam pacijenata, prenosi Pobjeda.

“U vezi sa izvorom obolijevanja - 16 potvrđenih slučajeva virusu je bilo izloženo izvan Crne Gore i oni su bolest direktno prenijeli na najmanje šest novooboljelih koji su povezani sa importacijom. Kod 17 oboljelih postoji jasna povezanost sa izvorom infekcije, dok za 35 osoba ne postoji precizno identifikovan izvorni pacijent, ali je do obolijevanja najvjerovatnije došlo na našoj teritoriji”, precizirali su iz Instituta.

Najpogođenija grupa, kako su rekli, su djeca starija od jedne, a mlađa od pet godina (38,67 odsto oboljelih) od kojih niko nije vakcinisan.

Slijede, zatim, odrasli stariji od 26 godina (29,33 odsto), pa mlađi od godinu koji nijesu ni mogli biti vakcinisani zbog uzrasta (14,67 odsto) i čija je zaštita zavisila od kolektivnog imuniteta. Preostali oboljeli su djeca osnovnog i srednjoškolskog uzrasta, kao i mlađi odrasli.

“Nažalost, dosadašnje obolijevanje je pokazalo da uprkos svim mjerama koje se sprovode i dalje imamo nove slučajeve obolijevanja. Iako su nespecifične mjere ograničene, jako je bitno pridržavanje svih preporuka IJZ, koje se prije svega odnose na izbjegavanje društvenih kontakata i traženje ljekarske pomoći”, naveli su iz Instituta.