01-08-2014

U Crnoj Gori boravi 125 hiljada turista

Na današnji dan u Crnoj Gori boravi 125 000 turista, što je na nivou prethodne godine u ovo vrijeme.

U Crnoj Gori boravi 125 hiljada turista | Radio Televizija Budva

U poređenju sa istim periodom prethodne godine najveći rast broja turista bilježi Kotor, gdje boravi 13% više turista, a pad je zabilježen u Tivtu gdje je 9% manje turista, dok je posjećenost ostalih opština na prošlogodišnjem nivou.

Da je turistička sezona u zenitu pokazuju podaci relevantnih institucija za praćenje turističkog prometa. Na graničnim prelazima je u ovom periodu zabilježen promet vozila za 29% veći u odnosu na isti period prethodne godine, promet vozila kroz tunel Sozina je veći za 3%, promet putnika na aerodromima je za 5% veći, dok je broj korisnika roaming usluga u našoj zemlji veći za 4% u odnosu na uporedni period lani. Da je turistička ponuda sjevernih i centralnih krajeva Crne Gore sve atraktivnija govori podatak da su Nacionalni parkovi tokom prethodne nedjelje zabilježili gotovo duplo bolju posjetu nego u isto vrijeme prethodne godine.

Brojne kulturne i zabavne manifestacije koje se održavaju širem Crne Gore tokom ljeta doprinose sadržajnosti naše turističke ponude. Između ostalog, naredne nedjelje održavaju se „13. ljetnji kotorski karneval“ i „Refresh festival“ u Kotoru, „Montenegro film festival“ i koncert Vlada Georgieva u Herceg Novom, „Royal music festival“ i „Cucka jeka“ na Cetinju, „Crnogorska olimpijada“ u Plužinama, „Obala fest“ u Danilovgradu. Takođe, u toku su i bogati programi festivala „Grad Teatar Budva“, „Kotor Art“, „Purgatorije“ i „Ljeto dobrog ukusa“ u Tivtu, „Ljeto sa zvijezdama“ u Baru itd. U okviru „After beach parties festivala“ koji se održava od 15. jula do 15. avgusta, na dvadeset plaža u svim primorskim gradovima organizuju se dnevne žurke uz gostovanja poznatih DJ imena i drugih zabavljača.

Call Centar Nacionalne turističke organizacije 1300 koji je na raspolaganju turistima 24 sata dnevno za sve informacije, sugestije, pritužbe i pohvale, zabilježio je tokom prethodne nedjelje ukupno 579 poziva, od čega se 129 poziva odnosilo na pritužbe, dok se 446 poziva odnosilo na pružanje opštih informacija o brojevima telefona, smještajnim kapacitetima, manifestacijama, uslovima na putu i vremenskim prilikama isl.

U pomenutom periodu na ovaj broj pristigle su i pohvale prije svega na kulturno-zabavni program na primorju. Većina pristiglih pritužbi odnosila se na nelegalno izdavanje smještaja, tzv. "dilere" soba, buku i nepoštovanje plažnog reda i pravila 50/50 koje se odnosi na plažni mobilijar.