18-07-2014

U Crnoj Gori trenutno boravi preko 115 hiljada turista

Prema podacima lokalnih turističkih organizacija u Crnoj Gori na današnji dan boravi 115 215 turista, što je na istom nivou kao i prethodne godine.

U Crnoj Gori trenutno boravi preko 115 hiljada turista | Radio Televizija Budva

Podaci sa graničnih prelaza, aerodroma, broj stranih pretplatnika u našim mobilnim mrežama, broj plovila u lukama nautičkog turizma govore o odličnoj posjećenosti u prethodnih nedjelju dana. Tome doprinosi i stabilizacija vremenskih uslova. U toku je intenzivna kampanja na regionalnim medijima, koja će dodatno uticati na priliv turista iz susjednih zemalja, posebno iz Srbije i BiH.

Najveći rast u broju posjete od čak 11% bilježi Budva. Tome je doprinio upravo završeni Sea Dance festival. 80 hiljada ljudi je u toku 3 dana trajanja festivala posjetilo koncertni prostor na Jazu a brojni posjetioci su i nakon završetka nastavili svoj boravak u Budvi. Svakodnevne kulturno zabavne manifestacije će do kraja ljeta upotpuniti bogatu turističku ponudu. Peti po redu After Beach party festival počeo je 15.jula i trajaće do 15.avgusta. Na preko 20 plaža, poznata DJ imena biće zadužena za dobar provod. Za sve ljubitelje mode, ovog vikenda biće održana 17. Internacionalna smotra mode u Kotoru, gdje je u toku i Kotor Art. 22.jula će se održati tradicionalna manifestacija Fašinada u Perastu kao i Searock festival u Kotoru 25. i 26.jula. U Baru 25. jula počinje tradicionalni muzički program "Ljeto sa zvijezdama", kada će nastupiti grupa Zana, a u toku je Barski ljetopis i akcija Za još ljepši grad. U Herceg Novom ovog vikenda počinju popularne Jadranske igre i polufinalna nadmetanja. U Tivtu se održava Tivatsko kulturno ljeto-Purgatorije, gastro manifestacija-Ljeto dobrog ukusa, a svi posjetiocu Budve mogu uživati i u programu Grad teatra i Blockbuster reviji. U Nikšiću će četvrti put po redu, u periodu od 25. do 27.jula, na jezeru Krupac, biti održan popularni Lake fest. Svoja gostovanja najavili su Gibonni, Zoster, Sunshine, Ortodox Celts, Van Gogh, Laibach i brojni drugi. Na sjeveru naše zemlje u toku je manifestacija Šlaufijada u Beranama kao i Dani malina u Andrijevici.

Call Centar Nacionalne turističke organizacije 1300 koji je na raspolaganju turistima 24 sata dnevno za sve informacije, sugestije, pritužbe i pohvale, zabilježio je u toku ove sedmice (11.-18.jul) ukupno 405 poziva, od čega se 108 poziva odnosilo na pritužbe, dok se 294 poziva odnosilo na traženje informacija. U pomenutom periodu na ovaj broj pristigle su i pohvale prije svega na kulturno-zabavni program na primorju odnosno na Sea Dance festival u Budvi. Većina pristiglih pritužbi odnosila se na nelegalno izdavanje smještaja,"dilere" soba i to posebno u opštinama Herceg Novi, Bar i Budva, buku, nepoštovanje plažnog reda i pravila 50/50 koje se odnosi na plažni mobilijar.