15-03-2024

U HG „Budvanska rivijera” zadovoljni najavama za sezonu, uskoro počinje otvaranje hotelskih objekata

Hotelski objekti koji posluju u sklopu HG „Budvanska rivijera” uskoro će početi sa otvaranjem svojih vrata za veće organizovane grupe turista čime započinje period predsezone. Prodaja kapaciteta se odvija zadovoljavajućom dinamikom, cijene su definisane još krajem prošlog ljeta, a u toku je akcija regrutovanja radne snage iz dalekih zemalja, kazala je za naš portal Jelena Kaluđerović, menadžerka za odnose s javnošću i marketing.

U HG „Budvanska rivijera” zadovoljni najavama za sezonu, uskoro počinje otvaranje hotelskih objekata | Radio Televizija Budva

Pripreme za ljetnju turističku sezonu u HG „Budvanska rivijera“ uveliko traju, a uskoro stižu i prve veće organizoavne grupe turista, najavila je Kaluđerović.

„U prvoj polovni aprila biće otvoreni hoteli Aleksandar i Castellastva, a 20. aprila sa radom počinje Turističko naselje Slovenska plaža. Hotel Palas će primiti prve goste 20. marta (European Judicial training network), potom slijede brojni dolasci grupa iz Francuske, Velike Britanije i Njemačke. Hotel Aleksandar otvara vrata 3. aprila kada se očekuju dolasci gostiju iz Bugarske, Albanije. U TN Slovenska plaža tradicionalno početkom maja stižu organizovane grupe studenata, a planira se i održavanje festivala „Age of happiness“ koji okuplja učesnike trećeg doba. Potom slijede organizovani dolasci iz Bugarske, Rumunije, Francuske“, kazala je.


Foto: HG Budvanska rivijera

Gosti koji se očekuju ovog ljeta su mahom sa Evropskog kontinenta.

„Prema do sada ugovorenoj saradnji i potvrđenim aranžmanima, tokom predstojeće sezone očekuju se dolasci sa tržišta Francuske, Velike Britanije, Poljske, Njemačke, Danske, Bugarske, Mađarske, Letonije, Litvanije, Estonije, Izraela, Srbije (gotovo sve pomenute emitivne zone su u sezoni 2023. zabilježile povećanje prometa u odnosu na godinu koja je prethodila), uz potrencijalno dodatno aktiviranje tržišta Kazahstana i Uzbekistana”, navela je Kaluđerović.

Sajmovi turizma na na kojima učestvuju su dobra prilika za sticanje novih znanja u struci, ističe Kaluđerović.

„Poslovni efekti učešća na sajmovima su uvijek dobri – iako živimo u digitalnom svijetu, direktna okupljanja turističkih subjekata na jednom mjestu uvijek su prilika za novim poslovnim saradnjama, razmjeni iskustva sa kolegama kao i prilka za sticanje novih znanja u struci. Kao rezultat nastupa na međunarodnim sajmovima u prethodna dva mjeseca, i to u New Yorku, Rigi, Berlinu, Pragu imamo veliki broj B2B sastanaka, konkretnih ugovora, potencijalne nove saradnje i vrlo aktivnu direktnu individualnu prodaju. Posebno izdavajamo samostalno učešće naše kompanije na 45. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu gdje smo pored B2B efekata obezbijedili mogućnost direktnih rezervacija na štandu od strane posjetilaca kojih je ove godine bilo u rekordnom broju“, dodala je.

Blago uvećanje cijena za nastupajuće ljeto definisano je krajem prethodne turističke sezone.

„U skladu sa redovnom poslovnom praksom naše kompanije, cijene za tekuću turističku godinu formirane su još krajem prethodne turističke sezone. Ukoliko se sagledaju aktuelne ekonomske prilike u kojima funkcioniše kompletna privreda, za očekivati je bilo da dođe do blagog uvećanja cijena. Posebno napominjemo da smo za individualnu prodaju u ovom periodu omogućili rezervacije po uslovima ranog bukinga, sa posebnim popustima i povoljnostima, što gosti, naročito iz regiona, iz godine u godinu sve više koriste“, kazala je.

Pitanje koje muči turističku privredu je sezonska radna snaga, u HG Budvanska još uvijek odlolijevaju ovim izazovima i pronalaze nova rješenja.

„Trudimo se da i ove godine preduzmemo sve neophodne aktivnosti kako bismo obezbijedili dovoljan broj radne snage na sezonskim poslovima u našim hotelima. Ovom prilikom ističemo dugogodišnju saradnju sa Centrom za stručno obrazovanje sa kojim smo nedavno potpisali i Memorandum o saradnji. Imamo dobru komunikaciju i sa srednjim stručnim školama i fakultetima, te vjerujemo da ćemo određeni broj radnih mjesta popuniti upravo srednjoškolcima i studentima. S obzirom na velike kapacitete naših hotela (1 656 smještajnih jedinica) i dalje nije moguće pokriti potrebna radna mjesta radnicima iz Crne Gore i regiona, te smo ove godine preduzeli akcije na dovođenju radne snage iz dalekih zemalja“, zaključila je Kaluđerović.

J.M.